Catatan

Tunjukkan catatan dari 2017

Cara Mudah Tukar Thumbnail dan Description url di Facebook

Imej
Salam... Kaklong baru balik dari kampung. Sambungan Jalan-jalan di Langkawi masih belum tulis. Tulis tu senang je, edit gambar tu la malas sikit. Hohoho.. Harini share dengan korang cara ubah thumbnail link di facebook. Ataupun cara ubah gambar url yang paste kat facebook. Pernah tak korang letak link/url dari satu page atau blogpost ke facebook, kemudian keluar thumbnail atau gambar yang tak lawa iaitu gambar yang bukan korang nak? Contohnya macam kat bawah ni: Link tu Jalan-Jalan kat Langkawi. Tapi thumbnail yang keluar ialah icon KaklongChan. Description pun ikut yang default, bukan spesifik untuk pos tersebut. Tak best la.. Tak menarik untuk pembaca klik. Kenapa jadi macam tu? Kaklong pun tak pasti. Yang pasti, ia berlaku bila tukar template lain. Sesetengah template dah setting elok-elok. Ada template yang jadi default macam ni. Bila jadi gini, Kaklong akan tukar coding. Kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak jadi.. Bila tak menjadi tu adoiii, malas

Bercuti ke Langkawi

Imej
Salam.. Pada 14 September 2017 kami berdua pergi short vacation kat Pulau Langkawi Ni second time Kaklong pergi sana, fisrt time masa darjah 6, lawatan sekolah. Jom Kaklong ceritakan kisah kami bercuti ke Langkawi. Dari Perai, Penang ke sana naik bus. Kitorang booking tiket kat Catch That Bus Senang sikit.. Malas nak layan ulat tiket. Naik bas pagi-pagi lagi, sampai kat Kuala Perlis tengahari. Terus pergi beli tiket feri. Trip feri ada setiap sejam. Kalau korang nak belum book kereta lagi, jangan bimbang; kat kaunter tiket feri ni ada beberapa orang brader offer kereta. Kitorang belum ada kereta lagi, tapi nak fikir dulu. Nanti datang balik kat dia. Lapar punya pasal, kitorang cari makan dulu sebelum naik feri. Kat situ ada dua restoran yang sama, masakan dia sedap juga Lepas makan, tak jumpa pula brader tu, ingat nak book kereta dengan dia je. Terpaksa la cari kereta kat pulau.. Dah naik feri.. Walaupun low season, penuh je feri ni.. Tak syok la berpisa

5 Sebab Kenapa Saya Perlu Kurus

Imej
Salam. Siapa kat sini dalam proses kurus? Semua orang kot. Hohoho. minta-minta la kurus! Jeles juga tengok mereka yang ada metabolisma tinggi. Makan banyak pun kekal kurus. Bertuah betul. Kaklong ada check kalori harian Kaklong. Tau tak? Tak cukup pun 1000 kalori. Dalam 500-600 je. Kalau makan kat luar tu baru dapat capai 1200 (kadang2 lebih. Huhu) Untuk kita yang nak kurus disarankan amik 1000-1200 kalori je. Dapat turun berat secara berperingkat kalau ikut saranan ni. Malangnya walaupun Kaklong amik hanya 500-600 kalori sehari tetap tak turun juga. Huwaaaaa! Disebabkan itulah Kaklong selalu sangat rasa fed-up dan putus asa nak berdiet. Namun begitu, I keep on reminding myself 5 sebab kenapa saya perlu kurus. 1. Nak baby in shaa Allah  Memandangkan Kaklong ada PCOS, maka kebarangkalian untuk dapatkan baby tu sedikit rendah. Ni dah masuk tahun ke-5 perkahwinan, namun masih belom ada rezeki baby. PCOS ni juga membuatkan Kaklong susah nak turunkan berat

Banjir dan Kerapu

Imej
Salam Ingat tak banjir haritu kat Penang. Tempat Kaklong pun kene juga tau, cuma kitorang duduk rumah flat, tak terkesan dengan banjir tu. Pagi esoknya lepas hujan lebat tu kan, terkejut Kaklong tengok luar balkoni. Nampak kan dorang redah air. Nampak kan tayar kereta dah separuh tenggelam. Kat seberang landasan sana pun sama. Semasa gambar ni diambil, hujan dah lama berhenti tapi air tak surut.. Petang tu baru surut.. Kaklong teringat banjir yang pernah melanda nenek saudara Kaklong. Naseb baik rumah separa papan, ruang tamu tinggi. Sempat jiran tolong angkat peti air naik ke ruang tamu. Orang yang takde rumah tinggi tu camana la agaknya.. :( Malam hujan lebat tu Cik Abang shift malam.. Pagi esok tu (ketika gambar ni diambil), dia bawa pulang seekor ikan kerapu besar. Besar dari yang biasa ada kat kedai makan tu.. Ingatkan beli, rupa-rupanya ikan tu naik darat, masuk ke tempat kerja abang. Banyak juga, dalam 10-12 ekor macam tu. Dorang bawa balik sorang sa

3 Produk Penjagaan Wajah Pilihan Kaklong

Imej
Salam.. Haritu dah Review Serum Olay. Kali ni nak share dengan korang 3 produk penjagaan wajah pilihan Kaklong. Tiga produk ni menjadi pilihan Kaklong selepas bermacam-macam produk Kaklong gunakan untuk dapatkan kulit flawless. Banyak juga la produk tempatan yang Kaklong beli kat FB, IG dan sebagainya, namun ia kurang berkesan. Produk mahal-mahal sangat Kaklong tak beli pula. Sebab Kaklong kan kupik. Kakaka.. Apa masalah kulit Kaklong? Kalau korang follow blog ni pasti korang tau Kaklong ada masalah resdung dan jerawat. Bila resdung menyerang, jerawat pun naik.. Namun begitu, salah satu punca jerawat ni juga adalah penggunaan produk yang tak bersesuaian dengan kulit. Seller selalu suruh jangan pakai apa-apa produk muka selama seminggu sebelum tukar produk baru kan. Kaklong buat macam tu, tapi bila tak cuci muka dengan facial wash, miang gila muka ni tau. Lepas dah pakai produk dia, naik pula jerawat merah-merah, sakit pulak tu. Selepas dua ming

Resepi Sup Sayur Mudah

Imej
Salam.. Kaklong dah mula diet buat sekian kalinya.. Rasanya ni dah percubaan diet yang ke-150.. Inilah yang Kaklong masak semalam dan makan sepanjang hari. Sup Sayur Udang Kaklong suka sangat udang. Tapi mahal nak makan hari-hari.. T__T Kaklong masak seperiuk tengahari dan makan sampai malam bila-bila rasa lapar. Memang cepat lapar la makan sayur.. Rasa malas pula nak makan banyak kali. Biasanya Kaklong makan dua kali sehari je.. Tapi dengan sup sayur ni dekat 4x juga la.. Okay jom Kaklong share Resepi Sup Sayur Udang Mudah. Bahan-bahan: - Bawang besar 1 labu (potong 4) - Bawang putih 2 ulas (diketuk) - Cili kecil 3 biji (diketuk) - Halia dalam dekat-dekat 1 inci (dihiris) - Bunga Kubis 1 mangkuk - Brokoli 1 mangkuk - Kacang Buncis 1 cawan - Udang 15 ekor - Minyak sikit - Garam - Air dalam 2 mangkuk (atau ikut suka) Cara-cara: 1. Letak periuk atas dapur dan buka api. Masukkan minyak dalam periuk 2. Bila dah panas sikit masukkan bawang besar, b

Bedah Blog

Imej
Salam. My Blog Dah setahun empat bulan dah blog ni. Masa mula-mula bina dulu tak tau nak tulis pasal apa kat sini. Kaklong ingat nak tulis diari je. HArini buat apa, esok buat apa, macam gitu. Kemudian Kaklong teringat yang Kaklong belum ada anak. Ketika mati nanti terputuslah semua amalan kecuali: 1) Sedekah Jariah 2) ilmu yang dimanfaatkan 3) Doa anak yang soleh Anak tu Kaklong belom ada lagi. Harap akan ada, tapi kalau takde kene redha takde la talian hayat yang ketiga tu. Tinggal dua lagi.. Sedekah jariah tu macam tak berapa banyak je Kaklong keluarkan. Ilmu yang dimanfaatkan tu lagi la.. Mana Kaklong ada ajar siapa-siapa buat apa-apa. Maka Kaklong nak cuba lah no 2 tu untuk blog ni. Nak digunakan untuk menyebarkan pengetahuan yang Kaklong ada. BAnyak ke pengetahuan Kaklong tu..? Hahaha.. Takde la banyak, ada la secebis.. Secebis pun kongsi je la kan, dari takde. Kaklong teringat juga semasa kat kedai buku beberapa tahun lepas, seorang lelaki s

Review OLay Serum

Imej
Salam... Dah lama gila kot sejak beli Olay Anti-Aging Serum kat Watson haritu.. Kata nak review, tapi tak tulis-tulis pun... Sementara teringat ni; Kaklong nak Review Olay Total Effect Anti-Aging Serum Kaklong dah pakai jenama Olay ni sejak sekolah menengah lagi.. Time tu guna lotion dia sebab murah sikit.. Bila masuk universiti Kaklong pakai cream Total Effect.. Kemudian bila abes belajar, Kaklong tukar-tukar produk macam-macam.. Lepas muka Kaklong jadi teruk, baru la teringat semula kat jenama Olay ni.. Cadang nak guna cream dia, pastu terfikir pula dah masuk usia 30-an ni better guna yang anti-aging. Kot-kot la boleh bagi nampak macam 20-an balik. Haha.. Berangan je la kau... Apa beza serum dan moisturizer?  Serum ni molekul dia tu kecik sangat, berfungsi untuk masuk dan meresap terus ke dalam kulit untuk memberi zat/nutrient yang diperlukan supaya kulit tu cantik gitew. Biasanya serum ni berasaskan air. Nak pakai serum ni, pastikan pakai direct ke kulit iai

Online Revolution bermula Hari Ini!

Imej
Salam.. Yay! Harini bermulalah Online Revolution yang merupakan impian semua Online Shophaholic. Ia berlangsung selama 4 hari je tau. Bermula 11/11-14/11/2017. Kaklong menulis ni pada pukul 12.45 pagi tau. Pagi-pagi lagi dah ushar barang-barang kat Lazada. Hebat tak kaki shopping online ni 😁 Nah Kaklong screenshot website Lazada tersebut. Tau tak produk pertama yang Kaklong beli kat Lazada ialah smartphone pada bulan March yang lepas. Kaklong ada buat video unboxing smartphone Xiaomi Redmi 4A kat Channel Kaklong. Sila la ushar. Hihi.. Nak juga tunjuk nostalgia lamaku.. Smartphone tu dibeli dari Official Store Xiaomi kat Lazada. Tu yang rasa confident je beli tu.. Kaklong beli smartphone murah-murah je tau. Walaupun murah namun kualiti gambar dia cukup cantik. Love it! Walaubagaimanapun bukan semua barang Kaklong beli online. Pakaian Kaklong tak boleh beli online sebab body I ni "beautiful" sangat. KAlau beli juga, confirm salah saiz. Barang-

Perkongsian untuk Lelaki

Salam.. Perkongsian yang penting untuk para lelaki. DARI LELAKI UNTUK LELAKI Sepanjang aku memantau kes depresi dan tensi di kalangan umat di zaman ini, aku hampir-hampir dapat konklusi. Mungkin, dengan satu perkataan, LELAKI. Mungkin ini terjawab, kenapa betapa ramai wanita semakin mandiri, kerana lelaki yang baik dan kuat semakin kurang di atas muka bumi kini. **** Menurut kajian di Barat, selepas berdekad pasangan suami isteri itu bercerai, anak-anak yang duduk di bawah jagaan ayahnya (duda), dikatakan hampir tiada kes jenayah dibuat. Sedang anak yang tinggal bawah jagaan ibunya (janda), lebih banyak kadar rekod jenayah. Barat melihat ini, bahawa ibu tunggal dikata dominan mendidik anak dengan EMOSIONAL SAHAJA jika tanpa kehadiran suaminya. Ditambah, fahaman Barat menganggap anak sangat-sangat perlukan sentuhan RASIONAL juga dari seorang ayah. Entah kenapa Barat salahkan ini dari sudut wanita semata-mata. Entah-entah, yang mengkaji ini pro-maskuliniti.

Kawan-kawan