Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2018

Jual Barang di Marketplace Facebook

Imej
Uii, Kaklong baru je tau ni. Facebook ada marketplace sendiri.? Seriously..? Camana I bole ketinggalan keretapi ni..? Marketplace atau dalam Bahasa Melayunya Tempat Jual Barang ni dah ada dalam facebook kalo tak silap Kaklong dalam bulan April haritu. Lagi best kita tak perlu install app lain pun. Terus guna app facebook yang sedia ada. Kat desktop pun ada tau.. Nampak tak icon rumah kat header tu..? Itulah marketplacenya... Rupa-rupanya memang dah ada pun dalam app Kaklong ni haaaa... Kaklong je tak sedar-sedar.. Hahaha... Apa ni.. Tak alert betullah saya... Lepas ni kita boleh la jual barang kat facebook tanpa segan silu.. Malah lagi mudah orang nak cari barang.. Caranya korang cuma perlu update app facebook (kalau belum update); pastu tekan icon rumah kat bahagian atas app tu. Nanti muncullah barang-barang jualan pengguna facebook sekalian. Pastu kalau malas browsing, terus je search barang yang korang cari. Marketplace ni ikot lokasi tau.

Resepi Butter Cake Mudah

Imej
Salam... Baru-baru ni Kaklong browsing instagram, pastu ternampak la gambar marble cake. Tak semena-mena Kaklong teringat marble cake yang makan masa kecik-kecik dulu kat rumah mak sedara.. Allah, sedapnya... Kek tu rasa dia tak sama cam kat kedai. Kek kat kedai, walau mahal macam mana pun tak terlawan dengan rasa kek klasik yang mak mak kita buat. Mula-mula ingat nak minta abang beli kek kat kedai kek.. Pastu terfikir pula confirm rasa tak sama seperti yang Kaklong nak.. Nak beli kat pasaraya, lagi la tak sama... Last-last Kaklong mengadu kat Angah, siap tunjuk lagi gambo kek tu. "Buat sendiri je la Kaklong," jawab Angah dengan confidentnya.. Alah, Angah memang la.. Dia memang amik kulinari zaman belajar dulu, pastu buat praktikal kat hotel, pastu jadi tukang masak, pastu macam-macam makanan dia boleh masak.. Kaklong ni? Hahahaha.. Masak maggi bole la.. Lagipun tak pernah seumur hidup buat kek secara solo. Mesti orang lain buat, Kaklong tukang tengok at

Check-up pregnancy 5 bulan

Salam... Asyik cakap pasal pregnancy je. Takpe la ya. Topik ni je yang rasa rajin nak taip. Tadi Kaklong gi check-up pukul 10 pagi. Macam smooth la sikit berbanding pukul 8 pagi. Kalo pukul 8 pagi tu kan, tak sampai pukul 8 dah penuh giler orang. Pastu kene tunggu dalam sejam baru start check-up routine. Tu yang Kaklong boring giler nak pi tu. Pastu pasang pulak TV3. TV3 ni drama ni mesti pasal bergaduh je tak habis-habis. Nak muntah duk ngadap citer cenggitu. Sampai kat klinik kesihatan tadi, terus masuk bilik 1. Timbang, amik tekanan darah amik sampel air kencing dan darah hantar ke makmal. Pastu tunggu masuk bilik 7. Dalam 15 minit juga la tunggu. Harini check perut lain sikit. Selain ukur perut, dia guna alat untuk dengar bunyi baby. For the first time Kaklong dengar bunyi jantung baby.. Laju juga dia berdegup. Suka sangat! Lepas tu nurse pun explain pasal kencing manis, memandangkan Kaklong ada kencing manis. Dia remind apa yang boleh makan, apa yang takl

Loya dan Zincofer

Masa menaip entry ni, Kaklong baru je siap masak daging masak kicap untuk sahur.. Menu dari cik abang ler.. Aii, cik abang ni.. Suka sangat kicap. Dia tak tau Kaklong tak minat kicap. Tapi takpe, demi cinta kugagahi jua.. Gitew... Kaklong ada bagitau kan, sepanjang mengandung ni Kaklong loya-loya tapi tak muntah. Baru-baru ni baru Kaklong perasan bahawa loya tu muncul setiap kali lepas Kaklong makan ubat yg klinik bagi. Ubat merah yang biasa ibu mengandung amik tu. Zincofer nama dia.. Biasanya Kaklong makan ubat tu tengahari, pastu loya-loya. Baru-baru ni Kaklong lupa makan, pukul 1 pagi baru teringat, pastu makan je la walaupun dah lewat. Lepas makan tu Kaklong pun masuk tido. Tetibe perut rasa mual dan tekak loya.. Takleh  baring, Kaklong pun duduk sementara nak tunggu loya hilang.  Ada satu hari tu Kaklong lupa terus nak makan ubat tu, dan sepanjang hari tersebut takde loya. Pastu puasa pertama tu Kaklong makan selepas sahur, pastu loya dan muntah.. Puasa kedua K

First day Puasa

Imej
Hari pertama puasa pada tahun 2018. Tadi Kaklong tanak nasi, goreng ayam pastu makan ngan kicap. Tu menu Cik Abang minta. Kaklong sebenarnya tak minat kicap. Jadi bagi Kaklong ia tidak menyelerakan langsung. Tapi senang la sikit masaknya. Hehehe... Kaklong mekap blog lagi. Kelakar kan.. Blog tak update pun, tapi template asyik tukar je.. Hohoho... Mungkin Kaklong takde hati nak tengok blog ni sebab template dia tak pernah menepati citarasa. Tak bole tukar warna, tak bole tukar saiz, tak bole tukar font dan template pun lebih kurang cam orang lain. Last-last Kaklong guna template blogspot yang lama dan adjust sendiri ikot kesukaan hatiku.. Pastu tambah coding mobile view untuk widget-widget tertentu. Selain tu, banyak habiskan masa di facebook dan update kat situ juga adalah salah satu punca Kaklong jarang update blog.. Okay la.. Harini first day puasa, tapi hati Kaklong ragu-ragu nak puasa. Kandungan Kaklong berusia 4 bulan, dan seperti mana korang tau, Kakl

Kawan-kawan