Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2019

Blog Dak Pared

Imej
Ini ialah Dak Pared. Time ni umur dia 3 bulan. Debab kan. 5 tahun kawen baru la dia bercambah dan nak dekat 6 tahun baru la dia lahir. Happy sangat. Kehappyan kaklong ni maybe berlebih² berbanding ibu² lain yang lebih mudah dapat anak.  Sampaikan kaklong buat blog khas untuk dia. Blog Dak Farid. Blog ni dibina supaya kaklong tak spam blog, fb dan ig sendiri dengan update pasal dak pared je. Sebab sebelom ni ada dengar suara² cakap "balik² gambar anak dia, balik² pasal anak dia. Macam orang lain takde anak".  "nak letak gambar pun, takkan hari² letak gambar kot. Sebulan sekali cukup la." Tapi bila kaklong ada anak baru faham rasa keterujaan seorang ibu tentang permata hati yang sorang ni. Memang hari² pun kaklong nak tulis sesuatu tentang dak pared tapi takot orang mengata pula. Maka terhasil la blog yang tak seberapa untuk meluahkan keterujaan hati. Ni pula app yang kaklong guna untuk monitor usia Dak Pared. Nama app ni Baby Widget Diari dia pun kaklong tulis dalam

Review Update Blog Dengan App Blog It!

Imej
Salah satu sebab kaklong jarang update blog ialah jarang buka laptop. Update blog kat phone pun jadi masalah sebab tak user friendly. Tak sedap menaip. Sebab tu selalu habiskan masa kat fb berbanding tempat lain. Kaklong dah cuba macam² blogger apps untuk memudahkan update blog. Dah harini nak review satu app yang bagi kaklong inilah app yang paling senang guna untuk tulis entry. Nama dia BlogIt! Selain dari saiz dia yang kecik, dia juga ringan dan tak laggy.  Pastu yang paling kaklong suka, ialah cara nak taruk gambar. Ada app yang gambar dia automatik letak kat bawah sekali.  Ada app yang kene buka seksyen baru untuk taruk gambar. Tapi app ni bole taruk je gambar masa tengah menaip. Simple sangat kan. Pastu function font untuk bold, italic, link dan alignment pun ada sekali kat bawah tu. Lepas habis taip tu, pilih label mana kita nak, tak perlu taip nama label. Nak publish sekarang, nak draft arau nak scheduled pun bole.  Cuma satu je kekurangan dia, tak bole schedule ke belakang (ta

Hello 2019

Imej
2018 menutup tirai. Tahun yang mengujakan dan memenatkan bagi kaklong. Teruja kerana dapat mengandung selepas 5 tahun menanti. Penat kerana pembawakan budak selama 9 bulan. Apapun, pengalaman itu sangat bernilai, terutama bila melihat zuriat kami buat kali pertama. Selama ni berangan je dapat zuriat. Kali ni benar² hadir. Azam 2018 ialah nak baby dan nak kurus. Dan kaklong berjaya dapat baby dan turun 12kg. Yay! Selamat datang 2019. Tak tahu la apa yang menanti kaklong pada tahun ini. Yang pasti, bermula la rutin baru kaklong sebagai seorang ibu. Blog yang terbengkalai. Bisnes yang terbengkalai. Rumah yang terbengkalai. Ya, gara² budak kecik itu la. Sebenarnya kaklong yang belom dapat cope dengan rutin baru ni. In shaa Allah perlahan² kaklong adapt. Azam tahun ni pula, tak ada. Tahun ni cuma fokus jaga baby je. Dan breastfeed baby selama 2 tahun. Ini kira azam jugak kan. Apapun, tahun ni kaklong ada wishlist. 1. Nak beli spek mata baru Spek mata ni s

Kawan-kawan