Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2018

Cara dapatkan Free Shipping di Shopee

Imej
Tadi iklan #shopee lalu. Kaklong baca komen, ramai juga marah. Cakap "shopee offer free shipping tapi bila check-out tak dapat pun free shipping. Tipu je tahu..." Kepada yang belom tahu, shopee dah tukar sistem. Free shipping tu kita kene redeem, dia tak automatik macam sebelom ni. Sape tak tau camana nak redeem, ni Kaklong tunjukkan. Rujuk gambo demi gambo di bawah. * Kaklong bukan bekap shopee tau, tapi rasa sayang kat korang yang tak dapat free shipping padahal beli mahal².*  Lepas dah pilih barang, contohnya nak beli serunding ni, korang tekan 'use voucher or enter code' (anak panah biru) Lepas tu dia akan bawa ke page ni. Pastikan dah tick. Pastu tekan 'OK' Pastu dia akan bawa semula ke troli. Nampak tak, 'Free shipping voucher' dah selected. Pastu tekan "check out". Jangan takut, belom perlu bayar lagi ni.. Korang akan dibawa ke page untuk confirm order. Nampak tak bulatan tu.. Kos shippi

Jeles dengan Micro-Influencer

Imej
Tau tak apa yang Kaklong jeles? Ada 950 followers dan setiap gambar ada 250 likes (26%) Kaklong pula ada 2200 followers dan ada 100 likes (4.5%) Naseb baek bukan ada 20k followers dan 100 likes pada gambar (0.5%) Orang yang engagement rate tinggi dengan jumlah followers yang tak semestinya tinggi ni dinamakan micro-influencer. Dan orang itu adalah adik bongsu Kaklong 😤 =========================================== Micro-influencer ni lebih dipercayai sebab mereka ada niche yang kecil tapi berkualiti. Pendek kata, hampir semua yang follow dorang tu, memang bertujuan untuk follow. Bukan sekadar nak ramaikan majlis ke, atau saja-saja nak follow back ke, atau follower hantu, atau follower berbayar. Mereka ni lebih diminati oleh para sponsor. Sebab bila dorang review memang lebih dipercayai oleh folllowers berbanding mereka yang kerjanya dapat duit dengan buat review. Orang macam ni biasanya dorang ada X-factor. JAdi diri sendiri. Tak tiru orang lain. Tak ikot nor

Kawan-kawan