Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2017

Cara Menjimatkan Kos Poslaju untuk Peniaga Online

Imej
Salam... Siapa sini berniaga online angkat tangan...? Bagus... Sama la kita... Korang pos barang guna kurier mana ya..? Poslaju.... Yay, sama lagi... ^_^ Poslaju.com Kebanyakan peniaga online guna Poslaju sebagai kurier tetap.. Sebabnya banyak cawangan jadi in case korang berpindah atau on the road pun bole cari cawangannya kat mana2 untuk pos barang (macam Kaklong la hahaha..). Satu lagi dorang akan hantar ke mana-mana ceruk pun. Sebab ada kes yang kurier telefon suruh amik sendiri.. Kaklong pernah kene dah dengan Kangaroo. Dia kol suruh amik sendiri. Dah la cara kol tu macam orang pasar je.. Kaklong ingat makcik mana la kol.. Kepada korang yang duduk bahagian customer service, cara yang betul untuk kol orang, mula2 sekali bagi salam atau greet pastu tanya ni Encik X ke, pastu perkenalkan diri tu siapa pastu baru la bagitau tujuan kol.. Takde la terpinga2 macma Kaklong.. Ni tetibe kata "Asma ke ni? Ada barang kat ofis mari la amik." Aku macam terpinga

Mencari Skincare

Salam.. Kaklong dah tukar ke 3 jenis produk skincare tapi takde satu pun okay... T__T Kisahnya Kaklong ni jenis tak pakai apa2 produk kecantikan, cuma cuci muka dengan Syahirah dan setakat ni ok je.. Bole baca review kaklong kat SINI Cuma disebabkan resdung, kulit Kaklong tak pernah la flawless.. Pada suatu hari Kaklong rasa kulit Kaklong macam kasar dan sedikit nyilu (kalo korang faham perasaan tu); Kaklong pikir mungkin dah terlalu lama pakai pencuci muka tu, kulit Kaklong menjadi resistant dengan produk tersebut. Ni hipotesis je ni.. Tak semestinya betul.. Pastu rasa nak try skincare baru la pulak.. Nak cari yang jenis natural atau organik gitew.. Godek punya godek, akhirnya tervbaca review yang bagus-bagus kat FB berkenaan satu produk sabun muka ni.. Ia mengandungi habatussauda.. Walaupun kurang popular, tapi ada habatussauda pastu tak mention ada kolagen membuatkan Kaklong nak try la.. Harganya RM30 lebih utk sebuku sabun kecik. Sebelom pakai tu dia suruh jangan pak

Tutorial Blog : Cara Letak Sitemap kat Sidebar Blog

Imej
Salam.. Haaaaaaa...? Tak abes-abes lagi dengan sitemap? Okay2, janji.. Ni last dah.. Alang-alang share sikit; nak share je la semua yang ada.. Baik kan Tok Guru ni...? MUahahahhaaaa.. Okay.. Sitemap dah submit haritu dan dah letakkan kat page semalam kan... Untuk yang takmo letak kat page, korang juga bole pilih untuk letak kat sidebar blog ni.. Sebagai widget camtu... Kat kiri ke, kanan ke, atas ke, bawah ke.. Tak kesah la mana2 asalkan korang bahagia... :D Caranya senang je... 1) pergi kat  DASHBOARD> LAYOUT> ADD GADGET  2) Pilih  HTML/JAVASCRIPT 3) Pastekan kod di kat ruangan kosong tu: <div style="background-color: #ffffff ; border: 1px solid #ffffff ; height: 100 px ; overflow: auto; padding: 10px; width: 100%px;"> <script style="text/javascript" src="https://cdn.rawgit.com/D-dig/js/gh-pages/sitemap1.js"></script><script src=" http://diariasma.blogspot.com /feeds/posts/defa

Jom shopping!

Imej
Salam.. Kaklong jumpa beberapa offer kat kedai online.. Valentine Day Sale tu macam sangat mengiurkan la...  XD

Tutorial Blog : Cara Buat Sitemap kat Blog

Imej
Salam... Semalam dah submit sitemap kat Google kan... Harini kita buat sitemap kat kat blog pula nak tak? Ada orang cakap ia bagus untuk naikkan rank.. Ada yang cakap tak mempengaruhi pun.. Jadi terpulang la nak buat ke tak.. Apapun Kaklong nak letak supaya mudah cari artikel kelak.. (dalam 50 tahun akan datang gitew..) Apa beza Sitemap dengan Archive? Archive tu dia senaraikan entry mengikut tarikh Sitemap pula senaraikan entry mengikut label / tag Ini contoh yang telah Kaklong buat untuk blog ni :  http://diariasma.blogspot.my/p/sitemap.html Okay, tanpa membuang masa meh Kaklong tunjukkan caranya: 1) Pergi kat DASHBOARD>PAGE>NEW PAGE 2) Ada compose dan html kan.. KLIK HTML Kemudian "paste" kod di bawah ni kat ruangan kosong tu: <script style="text/javascript" src="https://cdn.rawgit.com/D-dig/js/gh-pages/sitemap1.js"></script><script src=" http://diariasma.blogspot.com /feeds/posts/default

Tutorial : Cara Submit Sitemap Blogspot ke Google

Imej
Salam. Kaklong baru je submit sitemap blog ni tadi.. Sape yang belom tu bole la buat sekarang.. Apa tu Sitemap? Sitemap ialah senarai website, url/link, atau page yang dibuat ikut susunan supaya mudah dicari. Dalam kes kita ni; sitemap ialah senarai blogpost / entry kita tu. Kita nak submit senarai tu ke Google supaya entry semua tu tersenarai dalam search engine Google tersebut. Nanti orang cari (search) senang sikit nak jumpa.. Tu kira bahasa yang Kaklong mudah faham.. Hohoho.. Macam mana nak submit Sitemap ni ke Google? Kacang je ni.. Mula-mula sekali korang pergi kat Google Webmaster   an klik Search Console. Nak senang KLIK JE SINI Kemudian akan muncul blog yang korang ada. Pilih blog yang nak di"submit" contohnya nak submit diariasma.blogspot.com Kemudian klik CRAWL>SITEMAPS (seperti gambar di atas) Dan muncul paparan macam ni: Klik ADD/TEST SITEMAP PAda kotak kosong tu, pastekan kod atom ni: atom.xml?redirect=false&s

BLOGLIST FEBRUARI BY IRAZULKEFFELE

Imej
Salam.. Nak join segmen lagi.. Huhu.. Nak join? Klik banner  Kali ni dari blogger IraZulkeffele Cara nak join pun simple sangat.. Kalo nak tau kene la klik banner tu dan join sendiri..  Harap2 Kaklong bertuah kali ni.. Sape yang rasa bertuah tu; jom klik banner.. ^^ Wassalam..

Tutorial Blog : Cara Masukkan Widget ke dalam Blog Versi Mobile untuk Unresponsive Template / Template sedia ada Blogspot

Imej
Salam.. Adoi.. Kelakar gile punya tajuk.. Buat pendek karang takot orang tak faham pula.. Tapi panjang camni pun tak berapa nak faham kan.. Sorry.. 😛 Kisah dia macam ni. Kaklong duk cari responsive template untuk blog ni.. Malangnya free version ni function dia limited. Dah dapat yang cantik.. Tapi gambar besar sangat, tak bole tukar font, tak boleh tukar saiz font, tak bole tukar warna font. Tak bole adjust width blog, tak bole tukar warna background.. Kalo nak tukar bole, kene beli templat etu dengan harga dalam USD9.90- USD30 (tengok atas design dan designer). MAcam mahal je kan untuk kita. Dalam RM45 jugak la yang paling murah tu.. Kalo taknak beli bole juga tukar2 kat coding dia.. Dapat yang simple tu, senang nak tukar.. Tapi dapat yang dia dah encrypt tu, pening gak la.. Pastu tetibe template tu jadi gila.. Kene restore semula.. Kaklong dah banyak kali tukar template nak bagi sesuai dengan jiwa.. Tapi ada je yang tak kena.. Biasanya saiz dia la yang tak be

SEGMEN ICE BREAKING BY MELLYA

Imej
Salam.. Melly Crayola ada anjurkan segmen Ice Breaking Version 1.0 2017. Tujuannya untuk kita saling kenal-kenal antara blogger.. Sebenarnya segmen2 macam ni la yang buat Kaklong ada kawan2 kat blog dan media sosial. Kalo nak harap search engine, macam tak tau nak search apa kan.. Haha.. Nak tau serba sedikit tentang Kaklong bole baca kat SINI Kalo nak tau lebih banyak bole ushar2 Kaklong kat Facebook   sebab Kaklong aktif kat situ.. Aktif menglike je.. Status jarang juga update.. Kalo nak tengok gambar2 boleh ushar kat IG   tapi jarang la juga aktif sebab asyik lupa je upload lepas snap gambo.. Twitter pula macam hidup segan mati tak mahu.. Tapi kalo korang follow, kaklong confirm akan follow balik.. Nak join? Baca syarat2nya kat Blog Melly Crayola Sampai hujung bulan ni je tau.. Cepat2.. Jangan terlambat.. Wassalam...

Lirik : Kalah dalam Menang : Syamsul Yusoff dan Mawi

Imej
Salam.. Dah move on dengan lagu Sufian Suhaimi : Terakhir.. Layan lagu Syamsul Yusoff dan Mawi dalam AJL31 haritu.. Lirik Kalah dalam Menang Yo! Ya Allah, Ya Rahim Siapa lebih berkuasa? Ya Allah, Ya Rahim Kau, aku atau Dia? Renungkan Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya Kau fikir kau siapa? Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba Kau fikir kau raja? Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara Bila bicara, bicaranya semua besar Mendabik dada besar egonya Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar Hatinya hitam, kelam, terbungkam Jiwa tak tenang, kalah dalam menang Kemewahan diri bukanlah tanda kehebatan insan Berteduh di bumi Tuhan  Fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan Tiada siapapun yang tahu rahsia Tuhan Siapa dulu pergi dulu mungin aku, mungkin kamu Kau katakan tunggu dulu, kau belum 50 Sedang kematian lagi mengejarmu Kerasnya hati masih gagal mengerti Bangunlah di malam sunyi Bertanyakan pada Ilahi

Lirik : Terakhir : Sufian Suhaimi

Imej
Salam.. Takleh nak move on la dengan lagu ni.. Duk ulang dari pagi lagi.. Jom nyanyi sama-sama..^^ Lirik Lagu Terakhir : Sufian Suhaimi Mengapakah kita selalu berjauh hati Selalu sendiri dan terasa hati Apakah kita tak sehaluan lagi Berat bagiku 2x Apakah salahku Kau buatku begini Selalu sendiri...tinggal sendiri Cinta yang ku pinta Kau balas dengan dusta Berat bagiku..melepaskanmu... Bukan mudah bagiku untuk melalui semua ini Pabila kenangan kita mengusik jiwa dan hati Kala malam tidurku tak lena mengenangkanmu Ku cuba pertahankan... Separuh jiwaku hilang ikut terbang berasamamu Episod cinta hitamku kini berulang kembali Berulang kembali mnguasai diriku ini Oh tuhan Kumahu yg terbaik Terbaik buatku Insan kerdil ini Oh tuhan Noktahkan kehilangan ini Munculkan dia Dia terakhir buat diriku Dah abes nyanyi..? Jom ulang.. Haha.. Wassalam..

Review Kaklong Tentang AJL31

Imej
Salam.. Dah 10 tahun kot Kaklong tak tengok Anugerah Juara Lagu.. Ahad lepas Kaklong masih berada kat kampung dan adik-adik cakap "nak tengok Juara Lagu malam ni. Banyak lagu best best. Aiman Tino, Sufian Suhaimi pun ada..." Wow! Kaklong nak tengok Sufian Suhaimi nyanyi lagu Terakhir. Nak dekat pukul 9 malam tu, angin masih kuat dan Astro pula takde siaran. Ntah hape-hape je kan.. Pastu pukul 9.05 malam masih takde siaran.. Tiba-tiba teringat pula, mungkin ada live streaming..? Sebelom ni selalu juga dengar pengacara rancangan live bagitau ada live streaming kat xxx.. Cuma Kaklong tak pernah amik port sebab ada TV kan.. Cari punya cari akhirnya dapat. Kitorang tengok kat tonton.com.my Tapi masa buka tu dah turn Aiman Tino.. Dah separuh dah dia nyanyi.. Frust rasa.. Orang nak tengok dia nyanyi dari awal.. Ramai kawan2 FB kata dia nyanyi tak best langsung.. Tak apa la tak best pun.. Yang dipertandingkan ialah lagu.. Yang penting lagu best.. Apapun Kakl

Tutorial : Cara Buka Whatsapp kat Laptop / PC

Imej
Salam.. Tau tak kita boleh buka dan guna whatsapp direct kat laptop ataupun komputer rumah anda? Ramai juga yang dah tau. Yang belum tau, meh Kaklong tunjukkan caranya.. Mula-mula pegi kat website  web.whatsapp.com Akan nampak muka macam ni.. Kat situ dia dah explain cara untuk os yang berbeza.. Yang Kaklong nak tunjukkan ni guna os Android ya.. Sebab phone Kaklong Android je.. Hihi.. Mula-mula, pegi kat phone, buka app whatsapp pastu tekan 3 titik yang sebelah kanan atas ni.. Pastu dia keluar macam ni.. Klik "Whatsapp Web" Dan sepantas kilat akan keluar scanner.. Apa yang perlu kita lakukan sekarang ialah scan QR code kat muncul kat website tadi.. Macam mana nak scan QR Code? Cuma letakkan scanner ni kat gambar code.. Macam ni.. Sepantas kilat juga dia akan detect, pastu automatik keluar benda ni kat laptop korang.. Yay! Sekarang dah bole taip apa saja yang korang nak...  Best tak? Erm.. apa ya

Tutorial Blog: Cara Buat Kotak Teks / Tulisan kat Entry / Blogpost

Imej
Salam Harini nak bagi tips untuk blogger baru. Tips simple2 je Kaklong pandai.. Hat hardcore tu tak reti la eden.. Hihihi Nak tak letak kotak macam ni ke dalam entry kat blog korang? Kaklong akan kongsikan cara untuk masukkan kotak yang mengandungi tulisan (text box) ke dalam blogpost korang.. Macam yang kat atas ni... Cara dia simple je sebenarnya. 1) Create "New Post" macam biasa.. (yakni nak taip entry baru) 2) Kemudian tulis la apa-apa entry yang korang nak tulis.. 3) Pastu, sampai masanya korang nak buat kotak tu, sila klik "HTML" kat sebelah kotak "Compose" tu. Ni haa.. Lepas klik "HTML" tu secara automatik dia akan berubah menjadi gini: gini.. haa.. haa.. tak tau.. sape buat...? Okay, relax... Jangan terperanjat... Kaklong akan tunjukkan caranya.. 4) Copy kod kat bawah ni, dan paste kat sebelah huruf yang terakhir tu (rujuk gambar atas) <textarea rows="5" cols="20" name="Privacy

Tutorial : Cara Pasang Wallpaper (makeover meja lama)

Imej
Salam.. Kaklong suka pakai meja kecik ni.. Meja ABC untuk kanak-kanak bermain.. Ini la muka dia.. Sampai sekarang pun meja ni la Kaklong gunakan untuk main laptop depan TV; makan pisang goreng, pasembuq, laksa penang depan TV, seterika kain kraf, dan kalo tetamu mai, meja ni juga la yang jadi cofee table.. Macam menyedihkan je kan.. Eh, bukan la meja yang sama.. Ada beberapa biji dalam rumah ni yang digunakan untuk memenuhi aktiviti di atas.. Kikikiki.. Kenapa suka sangat ngn meja ni? Sebab dia punya ketinggian tu sangat serasi dengan Kaklong time beraktiviti dalam keadaan bersila.. Pastu harga dia pula mampu bilik.. Kalo tak silap RM18 sebiji (dah lama dah beli). Ada tu RM10 je, tapi rendah sikit; tak sesuai buat keje.. Dan bila nak clear ruang, dengan konfidennya bole lipat dan sorok / sandar je la kat mana2 yang dirasakan sesuai.. Masa nak guna buka balik.. Sesuai sangat dengan pondok kecil Kaklong ni... Cuma design dia tuagak kurang sesuai dengan saya y

Kawan-kawan