Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2017

Kaklong Merdeka Giveaway!

Imej
Salam.. Sempena Hari Merdeka tak lama lagi; Kaklong nak anjurkan my 1st ever giveaway! YAng diberi nama: Kaklongchan.com Merdeka Giveaway! Merdeka Giveaway! Giveaway ni akan berlangsung mulai hari ini sehingga 31 Ogos 2017. Seorang pemenang akan dipilih secara cabutan bertuah. Nak tau tak apa hadiahnya? Jeng jeng jeng! hadiah! Hadiahnya berupa Anello Banana Bag color pink lagi.. Perghhh! Hadiah ni ditaja oleh Lifestyle Blogger yang Stylo iaitu Sis Ayuni Rafilah dari blog YunFila.com Cara-cara menyertai: 1) Follow Blog kaklongchan.com 2) Follow IG Kaklong: instagram.com/kaklong 3) Follow Blog www. yunfila.com 4) Follow IG Ayuni : instagram.com/ayunirafilah 5) Buat 1 entry mengenai Giveaway ini 6) Masukkan link giveaway ni dalam entry tersebut 7) Tampal banner giveaway ini. Kodnya kat bawah: <div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"> <a href="https://4.bp.blogspot.com/-aUaoUXAC4yA/WZ18a6jcl

Cara Check Scammer secara Online

Imej
Salam.. Korang tau tak macam mana nak check scammer, penjual penipu, syarikat menipu dan seangkatan dengannya? Kalau tak tau, sila teruskan pembacaan anda.. Kaklong terserempak dengan post ni kat facebook. Lepas ni kalau korang beli barang secara online ke, nak join MLM yang tak pernah dengar nama ke, sebelum teruskan dengan urusniaga check dulu kat website ni: http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/ Kalau ada nama orang atau syarikat tu, better la jangan teruskan urusniaga. Takot woooo... Kaklong pernah juga jumpa scammer ni.. Korang pun mesti pernah. Mula-mula dorang offer barang free, kalau nak cuma isi borang. MAsa isi borang dia pun cerita la pasal produk dorang iaitu barangan elektrik. Kemudian dapat cabutan bertuah. Lepas buka, dorang semua buat muka cuak gila sebab tak pernah tengok pun hadiah banyak macam ni. Pastu dorang pun teruskan lakonan gabra gila babi tu siap call HQ. Rupa-rupanya itu surprise gift dari HQ yang hanya sorang dua je dapat dalam setah

Ubah Suasana Rumah

Imej
Salam.. Sambungan dari kisah semalam.. Time Kaklong dalam fasa depressed minggu lepas, rasa malas nak buat kerja dan asyik nak mengamuk je.. Kaklong tak bole menulis time macam ni sebab bahasa Kaklong akan jadi sangat dasyat.. Untuk elakkan murung berpanjangan, Kaklong pun cari jalan nak lighten-up the mood.. Akhirnya decide nak kemas rumah.. Bukan sapu-sapu, mop-mop macam tu.. Tapi nak susun balik perabot dalam rumah ni.. Ai. banyak betul kerja.. Dah ler rumah kecik je.. Dua hari juga Kaklong plan dalam kepala nak buat apa dan google susun atur kediaman yang comel-comel. Akhirnya amik keputusan: 1. Pindahkan bilik kraf yang selama ni duduk kat master bedroom ke second bedroom. 2. Master bedroom tu guna sebagai bilik tidur 3. Kemas dan minimizing bilik stor 4. Kosongkan third bedroom (disebabkan stor tak muat, kitorang guna 3rd bedroom sebagai second stor. Teruk betul. Sabtu lepas Kaklong start dengan kosongkan second bedroom. Kemudian pindahkan semua barang

Ujian Kesihatan Mental

Imej
Salam... Dalam seminggu ni Kaklong mengalami fasa depressed. Segalanya berpunca dari Kaklong cuba try test ujian kesihatan mental.. Sekali Kaklong punya result : depression dan anxiety yang sangat teruk. What? Tetiba Kaklong rasa panik... dan tak tau nak buat apa.. Walau bagaimanapun, itu bukan diagnosis, cuma test sahaja.. Dan sape yang dapat result "teruk" dan "sangat teruk" dinasihatkan berjumpa doktor; sebelum keadaan bertambah parah.. Kalo korang nak try, klik link bawah ni: UJIAN SARINGAN KESIHATAN MENTAL Kemudian Kaklong pun masuk support group yang disediakan.. Lepas masuk group tu Kaklong jadi makin depressed. Mungkin kerana baca post dan komen yang ada kat situ.. Baru Kaklong tau Kaklong takde la depressed mana sangat pun.. Namun Kaklong teringat balik zaman sekolah, zaman jadi student U dan zaman bujang.. Time tu Kaklong jauh lebih depressed lagi.. Kaklong sendiri akui mengalami anxiety sejak kanak-kanak hingga remaja; dan lepas

5 Cara buat Pelanggan Datang Membeli Lagi?

Imej
Salam... Dah try Centerest ? Kalau belum, Kaklong ada explain mengenainya kat SINI. Melalui Centerest korang dapat menguruskan jualan dengan lebih mudah. Selain dapat buat Laporan Jualan dengan lebih pantas, korang juga dapat membina Customer Database (Pangkalan Data Pelanggan) tanpa perlu rekodkan berkali-kali. Okay, hari ni Kaklong nak share 5 Cara Buat Pelanggan Datang Membeli Lagi. Panggil mereka Apa itu pelanggan sedia ada? Pelanggan sedia ada ialah orang yang pernah membeli dari kita sebelum ni. Menjual kepada pelanggan sedia ada adalah lebih mudah daripada menjual kepada stranger. Ini kerana pelanggan sedia ada dah tahu kewujudan kedai kita, tahu apa yang kita jual, tahu harga yang kita jual, tahu sebagus mana servis yang kita tawarkan dan paling best merasai sendiri kualiti produk yang kita jual. Oleh itu, apakah kebarangkalian mereka kembali membeli lagi? Sangat tinggi! Namun begitu ia memerlukan effort. Berikut adalah 5 Cara nak buat pelanggan datan

9 Tips Membida di Chilindo

Imej
Salam.. Dah baca kisah Kaklong shopping di Chilindo? Okay, kali ni Kaklong nak share 9 Tips Membida di Chilindo. chilindo.com Tips ni Kaklong guna-pakai time bidding. Kenapa perlu tips ni? Tips ni hanya peringatan supaya korang tak rugi membida di Chilindo tu nanti. Bidding ni sangat addicting dan buat kita over-excited tau.. Sebelum rugi, better peringatkan diri sendiri.. Apakah 9 Tips Membida di Chilindo? 1) Tetapkan maksimum bid Sebelum mula membida korang tetapkan harga maksimum yang korang sanggup bayar untuk barang tu. Contohnya : max nak bayar adalah RM5 je untuk screwdriver ni. Lepas set harga tu, baru start bid.  Bila harga tu dah lebih RM5, berhenti membida.Tunggu next bid.  Selepas 3x bid screwdriver tu, korang akan dapat harga average yang orang sanggup bayar. Contohnya RM8 untuk screwdriver tu. Pastu korang decide, berbaloi ke bayar RM8 untuk scredriver tersebut? Kalau berbaloi, naikkan max bid kepada RM8 dan dan bid sekali lagi. Kalau ta b

Kembara Jom Jimat Elektrik

Imej
TELOK PANGLIMA GARANG , 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth   (TEY) 2017 .  SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan.  Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada peman

Review : Pengalaman Membeli di Chilindo

Imej
Salam.. Sepanjang balik kampung haritu, hari-hari Kaklong tengok dorang ni update pasal beli barang kat Chilindo.. Rasa geram je nak beli jugak. Disebabkan kat kampung tu Kaklong busy menikmati hidup, maka masa bersama smartphone pun sedikit terabai.. Haha.. Boleh gitew..? Akhirnya bila balik sini, aku sikit punya excited lagi buka chilindo.com nak shopping. Baru je buka website dia, terpening kejap.. Apa ni? Kenapa barang-barang dia kejap-kejap hilang? Rupa-rupanya chilindo bukan seperti marketplace yang lain. Dia marketplace khas untuk membida.. Website ni dari Thailand, tapi dia ada cawangan kat KL. Barang-barang pun mungkin made in Thailand kot. Belek punya belek akhirnya Kaklong bida satu benda, pastu benda lain pula, pastu benda lain pula sampai naik syok pulak.. Namun begitu apa yang boring sikit ialah ada je orang Thailand muncul dan bida dengan harga tinggi. Contohnya ada satu meja laptop tu kitorang bid sampai RM9. Kemudian muncul si Thailand ni terus

Centerest.com: Menguruskan Jualan dengan Mudah

Imej
Salam.. Dalam dunia yang makin mencabar dimana setiap apa yang kita buat memerlukan wang, semakin ramai yang menjalankan perniagaan sebagai side income. Malah ada antara kita yang ambil keputusan untuk berhenti bekerja dan serius dalam perniagaan apabila pendapatan sampingan telah melampaui gaji bulanan. Bukan semua berjaya, tapi jika kena dengan produk, target market dan marketing; in shaa Allah berjaya. Namun ada beberapa perkara penting yang selalu terlepas pandang dalam menjalani perniagaan : 1. Pangkalan Data Pelanggan (Customer Database) 2. Laporan Jualan (Sales Report) Kenapa penting? Customer database sangat penting dalam marketing.. Instead of kita cari stranger untuk ditukar kepada prospek dan ditukar pula kepada client/customer; kenapa kita tak jaga customer yang dah sedia ada supaya mereka repeat belian? Tau tak, nak ajak stranger membeli tu susah. Ajak customer yang pernah beli adalah lebih mudah. Cuba imbas kembali, sejak mula berniaga dah ada berapa

Pengalaman Adsense Kaklong dan 5 Tips Lulus Adsense

Imej
Salam.. Siapa ada blog... Dah masukkan adsense dalam blog korang ke.. Adsense tu apa ? Adsense tu dalam bahasa mudah faham ialah iklan dekat blog. Korang boleh letak dekat header ke, kat sidebar ke, kat footer. Kalau pembaca klik iklan tu, korang dapat la 1sen 2sen USD camtu. Sikit kan.. Memang sikit. Tapi kalau ada 10 ribu pembaca sehari dan 1% dari mereka klik iklan, dapat la juga sikit-sikit pun. Dari takde...kan.. Ramai juga rakan-rakan blogger yang mengadu pasal adsense tak approve atau adsense kena reject. Kaklong pun ada juga pengalaman kene reject ni. Sebagaimana yang korang tau, Blog Kaklong ni started pada Julai 2016. Selang beberapa bulan kemudian, Kaklong try letak adsense, tengok2 dapat je. Kemudian pada akhir Mac 2017 Kaklong tukar kepada domain .com, secara automatik adsense tu tak muncul. Yang ada cuma kotak kosong je. Kaklong yang ignorance ni memang tak sedar pun benda tu, earning adsense pun tak pernah check. Sebab tak serius pun nak buat

Entry Warming Up

Imej
Salam. Kali ni Kaklong tulis blog melalui phone. Guna app "Blogger". Senang juga la nak guna cuma part gambar tu tak boleh nak adjust. Automatik dia letak kat bawah entry. Kaklong suka letak gambar kat atas dan kat mana-mana sesuka hati. Tu yang tak syok sikit. Takpe la nak buat macam mana. App Blogaway dah terdelete masa clean phone ni. Oleh itu Kaklong try donlod app Blogger pula nak tengok kalau2 ada improvement. Okay la juga. Senang nak guna dan tak serumit Blogaway, cuma part gambar tu je "slek" sikit. Okay.. Kerja bisnes online Kaklong dah settled dah. Dah borong stok baru dan kemaskini stok. Cuma update entry dan social media je yang belom. Belom ada mood lagi. Nanti la buat. Sekarang Kaklong kena la start update Blog Kaklong ni. Banyak juga la benda nak tulis sampai tak tau nak tulis yang mana satu. Dan seperti biasa, masa busy ada je idea nak tulis apa. Masa nak tulis, lupa pulak. Hahaha.. Sindrom apakah ini? Entry ni hanya untuk warming up j

Balik Kampung 2 minggu

Imej
Salam. Kaklong dah 2 minggu duduk kat kampung. Balik sebab ada hal sikit. Ni dah masuk 3 minggu ni kena la balik ke pangkuan suami tercinta. Huhuhu.. Ikutkan hati malas je balik. Seronok duk kampung dengan ayah, ibu dan adik2 serta anak buat yang comel dan banyak mulut tu. Tapi mana boleh. Bisnes Kaklong tu Cik Abang yg tolong packing dan pos setiap hari selama Kaklong kat kampung ni. Stok pun dah kurang katanya. Kaklong kene check dan order stok baru la balik ni. Sepatutnya dah balik minggu lepas, pastu Cik Abang berjaya apply cuti 3 hari, jadi 2 hari lepas dia balik kampung dan kitorang akan balik Penang minggu sama-sama hari esok. FYI, kami ni sekampung. Rumah mertua cuma dalam 1 km je dari rumah orang tua Kaklong. Haha.. Hebat tak.? Lagi hebat ayah n pak mertua tu sebenarnya kawan baik dan kami pun disatukan oleh mereka. Nampak sangat kami berdua ni anak yang baik gitew. Cewah minta puji. Banyak keje nak buat balik ni. Haaaa... Malasnyaaaa... 😖 Balik ni Kaklong akan set

Kawan-kawan