Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2018

Balik Kampung Raya dan Kenduri

Imej
A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on Jun 28, 2018 at 1:17am PDT Kaklong baru je balik dari kampung.. Balik beraya 8 hari.. Huuu bestnya.. Kira balik beraya la jugak kan, walaupun lewat.. Balik kampung ni Kaklong tak expect apa-apa pun.. Semua orang dah abes beraya kan.. Kaklong pun tak raya nak ziarah siapa-siapa; takot mereka dah penat beraya tetibe Kaklong muncul pula.. Tapi kan.. Sampai je Kuantan, mak sedara Kaklong jemput datang makan (dinner) Sikit punya seronok lagi. Dapat la juga merasa beraya. Tetibe nenek kat Kemaman pula buat open house pada hari yang sama (malam juga) Alamak, camana ni..? Dah janji dah dengan mak sedara.. Akhirnya kami pi Kemaman petang, malam baru pi umah mak sedara pula.. Pastu kan tetibe pak sedara pula whatsapp ajak lunch kat umah dia.. Woooo... 3 houses kitorang pergi pada hari pertama jejak kaki ke Kuantan.. Ermm.. seronok sangat.. Dapat la juga sipi-sipi suasana beraya.. Tapi rasa ralat sikit.. Meman

Beli Mesin Basuh Baru : Review Mesin Basuh LG

Imej
Haritu mesin basuh rosak kan. Kitorang dah beli yang baru. Yay! Sebelum beli tu Kaklong godek-godek dulu review orang yang guna mesin basuh. Nampak ramai je yang puji jenama Toshiba. Pastu ada yang cakap beli jenama Jepun, jangan beli jenama Korea dan China. Nampak macam best je Toshiba ni. Pastu Kaklong pun tanya dulu kat Facebook any suggestion jenama yang elok. Biasanya orang tak layan pun soalan Kaklong kat fb tu, maklumlah Kaklong pun jarang drop komen, buat apa orang komen kita kan.. Tapi alhamdulillah.. Ada juga rakan yang komen. Abam Kie bagitau dia beli Toshiba ada problem, tapi nasib baik dapat tukar. Dia suggest jenama LG. Alamak, kecut pula perut Kaklong. Bab tukar-tukar ni memang malas la. Kalo bole nak elok je.. Kaklong pun godek-godek tenet dan aim jenama Hitachi atau Sharp. Petang tu kami pi kedai barangan elektrik. Kaklong duk cari jenama Sharp tapi takde pula kat kedai tu. Pastu ingat nak yang muatan 7 kilo je la.. Memandangkan pangsapuri k

Jimat Kos Poslaju Melalui Mat Despatch

Imej
Kaklong pernah citer pasal jimatkan kos pos dengan menggunakan perkhidmatan Easyparcel kan. Beberapa minggu lepas didapati kos pos menggunakan Poslaju melalui Easyparcel dah meningkat dengan mendadak. Haritu tengok pos dalam semenanjung RM7.30. Semalam tengok naik kepada RM7.90. Lebih mahal dari guna direct ngan Poslaju lagi.. Huhuhu... Sedihnya saya.. Memandangkan Kaklong ni kupik, maka Kaklong pun godek lagi cari jalan camana nak bagi kos tu jadi murah jugak. Tak kira. Nak jugak murah. Akhirnya kubertemu dengan satu servis yang ala-alam Easyparcel juga iaitu Mat Despatch Macam comel je nama dia. Apa yang bestnya Mat Despatch ni? 1. Kos Penghantaran Murah   Kos penghantaran dia ialah RM6 dalam semenanjung, RM9 ke Sarawak, dan RM10 ke Sabah. Ini kos untuk bawah 1kg menggunakan Poslaju. Tanpa membuang masa Kaklong pun terus daftar akaun kat sini. Banyak beza tu RM6 dan RM7.90. Kalo 10 barang tak ke bezanya RM19? Kita pos barang hari-hari ni memang rasa

Pengorbanan Isteri

Terbaca post ni kat FB dan Kaklong kagum sangat dengan lelaki yang celik macam ni. Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang satu masa nanti: Ada orang bagi gambar para suami berdiri menunggu isteri di luar kedai. Lihatlah pengorbanan suami katanya. Ya, aku tahu itu melawak saja, tapi nak sebut tunggu isteri membeli-belah sebagai satu pengorbanan, malu rasanya. Isteri di Malaysia ini, pengorbanannya tak boleh dihitung. Berkorban diri, emosi, impian, cita-cita, duit, hubungan kekeluargaan. Macam-macam, semata-mata untuk suami dan anak-anak. Awal-awal perkahwinan, sudah berkorban ikut suami ke mana saja yang suami mahu. Tinggal di rumah mertua, tinggal di negeri orang. Satu pengalaman baru yang sukar namun digagahi juga. Tentang mengandung dan bersalin, tak perlu ceritalah. Muntah, pening, sakit, itu semua kena hadap seorang diri. Kalau dapat suami yang baik, alhamdulillah, ada juga tolong ringankan kerja-kerja di rumah. Kalau tidak, dalam sarat mengandung itu juga

Lemang untuk Ramadhan Terakhir Tahun Ini

Imej
Esok raya. Kitorang tak balik raya buat kali ke-3. Sebabnya abang tak dapat cuti. Dan alang-alang kerja, abang buat OT untuk cover kawan-kawan yang balik bercuti. Raya pertama keje malam, raya kedua dan ketiga kerja 16 jam dari pukul 8pagi hingga 12 malam. *sob sob* Raya keempat cuti sebab nak teman Kaklong buat check-up kat klinik. Raya kelima kerja 16 jam lagi. Raya keenam baru cuti dan kami balik kampung. Kenapa sedih..? Sebanya Kaklong tinggal sorang-sorang kat rumah la.. Mana tak sedih.. Huwaaaaaaa! Kaklong teringin nak makan lemang tu pagi raya, tapi abang tak bagi la 😢 Dah la tak balik raya, makan pun juadah buat sendiri je. 😢 Tapi abang tak bagi bukan sebab apa. Kaklong ada kencing manis kene control gula demi baby. Lagipun kalau beli sebatang, sape nak makan sampai habis.? Kalo paksa makan gula naik, kalo tak makan buang dalam tong sampah. Kan membazir tu. Kaklong cuma nak makan kepala lemang yg lembik tu je. Ya Allah sedapnya kalo dapat. Sabar ya K

Beli Barut Baby Online

Imej
Dah lama tak shopping online. Satu hari tu Kaklong godek-godek Lazada lalu terjatuh cinta pada 1 set barut bayi ni. Comel sangat! Tanpa membuang masa Kaklong pun terus beli. Beli ni pun dah dekat-dekat nak raya ni, mesti lepas raya baru sampai kan. Memandangkan banyak kat FB orang tak puas hati Poslaju lambat hantar barang. Dan Poslaju sendiri pun update dorang terpaksa hantar guna kenderaan sendiri (bukan kenderaan Poslaju) untuk pastikan barang dihantar dengan cepat. Oleh itu Kaklong okay je kalo barut ni sampai lambat. Lagipun lambat lagi baby nak tubik. Tapi jangkaanku meleset. Sebelum raya dah sampai la.. Hari Selasa dia pos, Rabu dah sampai. Kaklong pula yang terkejut bila dapat call dari kurier. Owh, patut la. Seller ni tak guna Poslaju. Dia guna GDex. Maybe GDex tak sesibuk Poslaju, maka dorang dapat hantar barang dengan smooth gitu. Kaklong pun perasan juga barang yang dihantar menggunakan kurier lain seperti Skynet dan GDex ni cepat juga servisnya.

Survey Baju Baby

Imej
Salam.. Haritu Cik Abang tak kerja, maka Kaklong ajak jalan-jalan survey kelengkapan bayi. Nak survey kedai-kedai dan barang-barang apa yang ada jual je, bukan nak beli pun. Sebab Kaklong baru je 5 bulan, lambat lagi due date. Nanti masuk 7 bulan baru nak start beli. Ingat gitu la.. Pastu kan, terbeli juga..  Hahaha.. baju baby yang terbeli Mula-mula kami singgah kat kedai Anakku . Memang best sangat tempat tu. Baju-baju dia pun comel sangat. Harga pun comel. Yang Kaklong berkenan sangat tu harganya RM60 sepasang. Wooo.. Kain dia best, corak comel sangat. Tapi duk fikir mampu ke beli. Banyak lagi barang nak beli ni. Pastu kami pergi kat Tateh pula. Pun best, tapi yang kurang best adalah salesgirl dia. Adoii, muka ketat giler. Dia tanya "cari apa kak?" Kaklong jawab tengok-tengok je. Pastu tak senyum pun, muka ketat habis. Dua-dua pulak tu. Mungkin penat puasa atau gaji belum masuk ke hapa.. Tapi mood Kaklong sedikit sebanyak terjejas j

Tidur

Memandangkan Kaklong ada masalah tidur, ini adalah perkongsian yang baik: Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang suatu masa nanti: TIDUR Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sebelum jam 12 dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi. Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang. Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9malam.....seterusnya secara otomatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik! Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui a

Mesin Basuh Rosak!

Imej
Mesin basuh rosak lagi... Alahaiii, apa la nasebbbb! Mesin basuh tu jenama Samsung 10.5kg yang kami beli dalam 5 tahun lepas. Masa tu masih lagi duk kat Klang. Sebelum ni dah rosak tau, pada hujung March lepas. Masalah dia air takleh masuk. Pastu kami basuh baju guna dobi layan diri je la. Bukan kami ya, Cik Abang. Sebabnya cam biasa la dia suka ride motor, malas nak bawa Kaklong, so dia pi la sorang. Bagi Kaklong mendobi ni agak waste time juga la. Nak tunggu baju basuh satu hal, pastu nak keringkan pun satu hal. Kaklong dah suggest supaya basuh je, pastu jemur kat rumah, tapi Cik Abang rasa alang-alang dah sampai dobi better dia keringkan terus. Bila Kaklong suarakan yang tak suka dengan bau sabun dobi tu (maybe alahan mengandung kot, Kaklong jadi sensitif dengan bau), Cik Abang godek-godek tenet dan jumpa caranya nak baiki mesin basuh tu. Dia try buka untuk tengok spare part yang kene ganti. Tapi pastu kitorang ingat nak panggil tukang baiki je la, nanti silap b

Bateri Kereta Kong.

Imej
Kereta Perodua Viva Kaklong dah habis bayar bulan ni. Yay! Penat tu tunggu 9 tahun habis bayar... Rasa happy sangat. Tapi lupa pulak nak pi JPJ. Minggu depan in shaa Allah. Walaupun ada kereta, tapi Kaklong jarang drive sejak kahwin 5 tahun lepas. Sebabnya Cik Abang lebih suka naik motor nak pi mana-mana. Beli barang dapur pun naik motor. Kaklong tak berapa suka naik motor. Selain tak boleh pakai skirt dan jubah (kalo nak pakai juga kene pakai legging pula kat dalam. Panas la), Kaklong juga takleh pakai tudung awning, nanti kemek. Apapun Kaklong dah start beli soft awning tapi bentuk dia tak terletak cantik (walaupun harga mahal). Tapi bila dah naik motor selama 5 tahun ni, dah rasa biasa dah. Redha je la naik motor pun pi mana-mana. Kereta pun jarang pakai. Dan keburukan Kaklong pula, Kaklong malas nak pi panaskan enjin. Kitorang duk pangsapuri tingkat atas-atas. Kereta pula tingkat 3. Malas je nak turun panaskan enjin kereta. Dua tiga hari lepas Kaklong terin

Kawan-kawan