Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2017

Beli Piano Keyboard

Imej
Salam.. Ingat tak kisah Kaklong beli keyboard mainan untuk belajar piano secara online haritu? Tak lama lepas tu kan, rasa macam dah terer dah sikit (padahal tak pon...haha..), kitorang pun terus beli keyboard piano yang betul punya! Piano Keyboard mampu milik! Kitorang pi kedai muzik haritu nak beli keyboard murah RM300++ yang tiada jenama. Kecik je, kalau tak silap Kaklong 47 key punya (time pergi tu tak tau lagi pasal bilangan key ni) Memandangkan takde knowledge kan, ingat nak minta la juga consultation sebelum beli... Tapi dorang tu nampak macam takde knowledge sangat pasal la pasal ni.. :( Cik Abang pun pergi survey kedai lain dan rata-rata harganya dalam RM500++ dan ke atas; tapi jenama Casio la.. Kitorang takmo la beli mahal sangat, lagipun kita nak main suka-suka je kan.. Disebabkan ada banyak saiz, Kaklong survey la saiz yang paling okay untuk beginner. Ada satu artikel tu cakap sila beli yang ada 88 key. Dengan confident-nya kitorang pun pi kedai satu ni

Widget Blog Follower Error?

Imej
Salam... Korang ada tak masalah camni kat blog? Blog follower widget Ini adalah widget blog follower yang sekian lamanya berada di blog ni.. Widget yang kita klik follow untuk mengikuti blog kawan-kawan.. Pastu ada la muka kita kat situ (kalau kita recently follow). Tapi tengoklah tu. Hilang pulak! 😫😫😫 Ingatkan Blog Kaklong sorang je bermasalah. Rupanya blog kawan-kawan lain pun bermasalah juga.. Tak seronoklah macam ni.. Minta-minta la dia okay balik tak lama lagi kan.. Baru je mood nak tulis blog muncul. Tiba-tiba gini pulak jadinya.. Nak taknak terpaksa la Kaklong gantikan dengan widget Google+ Follower, widget Google+ Follower Nampak comel la pulak.. Yang paling comel mestilah awek spek tudung biru tu.. Nampak tak? Tu haa.. yang duduk kat 4:3 (haha.. minta puji) Sebenarnya yang paling comel ialah gambar-gambar follower tu bertukar setiap kali pergi ke post baru atau refresh.. Rasa seronok pula nampak muka kawan-kawan bertukar ganti. Nampak la si

Alih Suara Lawak ajqhrs via MadlipzApp

Salam... Hadoiiii.. Gelak guling-guling Kaklong tengok video-video ni.. Tak caya, cer tekan play.. Haa.. Amacam berguling tak? Alih suara lawak ni dibuat menggunakan aplikasi Madlipz.com Madlipz ni ialah aplikasi dimana kita boleh ubah suara video kepada suara kita sendiri. Ikut suka la nak alih bahasa ke, atau nak berlawak ke macam video kat atas ni... Memang kreatif la alih suara macam ni.. Ada lagi tau video-video lain yang boleh tahan la lawaknya.. Kaklong pun jumpa kat facebook je.. Pastu bergelak sorang diri.. Cik Abang tengok je Kaklong berguling sakan.. Dia tu memang camtu, susah nak gelak.. Meh, nak share dengan korang. Alih suara ni semua dibuat oleh AjiqHaris Boleh follow IG beliau kat  @ajqhrs Amacam? Mana satu korang suka? Kalo berminat nak buat juga macam saudara Ajiq tu, bole download aplikasi MadlipszApp kat bawah ni: Google Play klik  Madlipz Android iTunes klik  Madlipz Apple Lepas tu jangan lupa la tag atau invite atau maklumkan

Pencuri Buah

Salam.. Seronok pula baca kisah fiksyen yang ditulis oleh saudara Khairul Hakimin Muhammad ni. Kat rumah ibu ayah Kaklong pun kitorang ada sebatang pokok mempelam.. Lebat betul buahnya.. Malangnya ramai betul pencuri.. Dorang curi buah muda-muda.. Tau la, nak makan buat colek.. Tak pun nak jual kat gerai nasi campur untk dorang buat kerabu.. Pernah la jiran cakap dorang nampak kereta myvi putih amik mempelam tu sampai penuh satu bonet kereta.. Pokok ni dalam pagar rumah kitorang tau.. Buah yang dorang petik tu pun, yang dalam pagar kitorang.. Dorang potong pagar tu dan masuk pastu panjat pokok tu.. Akibatnya, kami tuan punya pokok ni tak dapat nak makan.. Mempelam kat rumah ni jenis mempelam wangi.. Makan muda tak sedap pun.. Tak masam pun.. Tawar je.. Tapi bila dia masak, wang sangat bau dia.. Sedap sangat rasa dia.. Macam bau bunga mawar.. Malangnya bila dorang selalu petik buah muda, lama kelamaan buah yang ranum kat pokok akan jadi buruk.. Memang be

Review Filem Tombiruo

Imej
Salam.. Kaklong ni jenis tak tengok cerita Melayu. Drama tak tengok. Filem lagi la tak tengok.. Malas la cerita sebab apa tak tengok, karang kene kecam secara berjemaah pula.. Apapun ada dua filem Melayu yang Kaklong tengok kat pawagam sejak third millenium iaitu Ola Bola dan Tombiruo . Tombiruo Tombiruo ni pun Kaklong tengok kerana rata-rata rakan kaki wayang kat FB memuji filem ini.. Kaklong pun cuba la sedaya upaya untuk mengelak dari membaca sebarang review atau spoiler yang dorang suka taruk kat FB masing-masing.. Sebab Kaklong memang benci sangat spoiler.. Pernah la Kaklong tertunggu-tunggu satu movie tu, bila dah keluar wayang, hari pertama tu member up status : "Alaaa, kenapa minah mati..?" B@B! Aku baru nak tengok esok.. Apapun, what have done cannot be undone. Maka Kaklong pun menonton la filem tu dengan tahu bahawa akhirnya minah mati. Macam buang masa je tengok, padahal dah tau ending. Hate it! Hate! Mungkin bagi orang lain

Beli Buku online Sempena Cybersale 2017

Imej
Salam.. Ingat tak Cybersale 2017 yang berlangsung bermula 9hb hingga 13 Oktober 2017? Itu adalah masa peniaga online buat jualan murah-murah. Kaklong pun nak join bershopping. Tapi tak tau nak beli apa.. Akhirnya pada 11hb, Kaklong berjaya juga drop order.. Buku! Hahaha.. Macam takde benda lain kan nak beli... Beli la pakaian ke, bag ke, mekap ke.. Ni beli buku pulak dah.. Alaa, takpe la.. Kaklong suka buku.. Cuma malas baca je... eh? Sebenarnya Kaklong dah lama nak beli buku Atlas Perang Salib tu tapi harganya mahal juga RM65. Sempena Cybersale ni, harga dia jatuh kepada RM39 je. Woah, gelepor juga la tengok harga tu; terus sambar! Mula-mula nak beli sebuah buku ni je. Masa nak check-out tu ternampak pula free shipping untuk order RM100 ke atas.. Alahai, pandai je korang goda Kaklong kan.. Erm, camana ni, camana ni? Nak tergoda ke tak..? Akhirnya Kaklong pasrah dengan godaan itu. Lama gak la godek-godek tak tau nak beli buku apa dah. Teringat pula pa

Kamen Rider Black : My All Time Favorite

Imej
Salam Kaklong ternampak video Kamen Rider kat facebook dan tak semena-mena teringat kat my all time favourite Kamen Rider iaitu Kamen Rider Black! Sape tak kenal Kamen Rider Black? Ini la Kamen Rider Black Ini pula Tetsuo Kurata yang bawa watak Kotaro Minami Ensem giler baq hang.. My taste  *blush* Dalam banyak-banyak Kamen Rider yang Kaklong tengok, boleh dikatakan semua je Kaklong suka. Walaupun yang baru-baru ni suit dorang ntah hape-hape, namun Kaklong enjoy tengok lakonan dan cara mereka berlawan. Namun begitu bila tengok balik Black ni henshin dan babak-babak berlawan sambil muziknya berkumandang, semangatnya lain macam beb! Bertenaga sangat. Sampai Kaklong yang tengok ni pun genggam-genggam penumbuk masa dorang lawan tu. Haha.. Jom enjoy dia lawan sat.. Siri ni dah lama dah. Tahun 1987 lagi.. Ia berlangsung sebanyak 51 episod. Lepas tu kan... Dorang sambung pula dalam Kamen Rider Black RX Pelakonnya masih sama, cuma tukar ou

Info Urusan jika Suami Meninggal Dunia

Salam.. Kaklong terbaca artikel yang disiarkan kat website IIUM Confession.. Info yang diberi sangat berguna. Sesuai dengan Kaklong, seorang suri rumah yang suami uruskan segala-galanya. Kaklong paste-kan keseluruhan artikelnya kat sini, untuk rujukan Kaklong dimasa akan datang. Artikel asalnya kat link ni :  http://iiumc.com/bila-suami-meninggal-mengejut/ Assalamualaikum, terima kasih kalau tulisan saya disiarkan. Sempena hari Jumaat, saya nak sedekah ilnu yang ramai perlukan bila tiba masanya. Saya kematian suami hampir 4 tahun lalu kerana meningtis atau jangkitan kuman pada otak. Tiba-tiba suami yang sihat ceria terpaksa dikomakan akibat sawan yang tak henti-henti walaupun dia tak pernah ada history epilepsy. Setelah koma 3 minggu, Allah ambil dia. Alhamdulillah, I accept with satisfaction because that is what redha means. Anyway, saya macam lost sekejap sebab suami yang buat semua semasa hayatnya., sampaikan nak makan apa pun dia yg handle. Alhamdulillah Allah tempatkan

Belajar Piano Online Percuma

Imej
Salam... Dah lama juga berangan nak main piano.. Namun tak ada starting point kerana famili Kaklong tak pandai main muzik.. Tau dengar dan nyanyi je la... Haha.. Petang tadi lepas settle pos barang, Kaklong search kat youtube kot-kot ada tutorial belajar main piano online. Ada rupanya.. :D Tekun tak tekun budak baru belajar ni.. ^^ Tanpa buang masa, terus amik keyboard, nak belajar. Keyboard mainan tu Kaklong beli kat kedai mainan haritu. Kaklong nak beli yang RM120; tapi abang cam taknak belikan je.. Dia tau la tu mesti beli pastu simpan atas rak je kan.. Sebab mana la reti main.. Last-last dia belikan organ mainan yang berharga RM35. Cam kelakar pulak.. Nampak sangat mainan; nak pi bayar pun segan muka saya. Takpe la asalkan ada bunyi.. Kalau akhirnya simpan atas rak pun takde la rugi sangat.. Hohoho... Walaupun organ mainan tapi bunyi dia okay juga.. Siap boleh tukar bunyi alat muzik lain, ada percussion dan rhythm lagi. Okay

Confession : Angau kat Tom Hardy

Imej
Salam. Satu je sebab Kaklong tak update blog dan tak aktif di media sosial. Kaklong disampuk angau  Tom Hardy 😂😂 Help! Ia bermula kira-kira sebulan yang lepas. Tak tau la dari mana puncanya.. Mungkin banyak sangat nampak drama terbaru beliau iaitu Taboo, membuatkan Kaklong mula tonton filem-filem lakonan dia. Kaklong tengok balik The Drop, Child 44, Locke, Inception dan seterusnya This Means War. Masa tengok This Mean War tu la sampukan itu berlaku.. Time tu Kaklong suka sikit-sikit je la, sebab charming gila kot dia dalam tu.. Pastu Kaklong tengok pula filem Bronson. Time ni Kaklong tak boleh brain camana dia bole bawa watak macam ni.. Sangat ketara la perbezaan watak yang dia bawa dalam setiap filem-filem tersebut. Kemudian Kaklong tengok pula drama british The Take Serta merta Kaklong pun terus terangau kat dia. PAdahal dia jadi orang jahat dan kepala otak tak betul kot dalam citer tu.. MAcma mana boleh terangau kat watak macam tu...? Tapi, lagi dia buat

Kawan-kawan