Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2016

House of Dream : Astro LI

Imej
Salam. Baru-baru ni Kaklong tertengok satu rancangan yang sangat menarik. Nama dia "House of Dreams" saluran Life Inspired (kat Astro) Haritu episod 9. Rancangan tu tunjukkan satu keluarga yg terdiri daripada sepasang suami isteri, anak kecik dan si atuk (ayah kpd si suami) Mereka tinggal kat rumah yang sangat kecik dalam bandar yang padat kat China.. Rumah dia macam shoplot macam tu.. Disebabkan dorang dah kahwin dan ada anak, si atuk ni buat tingkat ats dan naik guna tangga yang tegak tu je.. Siling pun jadi rendah sangat, kene bongkok bila naik tingkat atas. Saiz rumah dorang tu sama besar ngn saiz ruang tamu rumah Kaklong.. Dah ler rumah Kaklong ni memang dah kecik dah. Saiz tu termasuk toilet, katil, meja, dapur.. Bila menantu (perempuan) nak pi toilet, atuk tu kene naik tingkat atas utk bg privacy.. Sebab bole dengar apa saja yang berlaku dalam toilet tu.. Segan la kan.. Masa nak masak pun, ruang memasak tu cukup-cukup untuk 1 dapur dan dorang kene be

iium Confession: Peninggalan Arwah Part 4 (last)

Imej
Part 1: Part 2: Part 3: Salam. Sorry buat korang menunggu. Dalam part terakhir ni, ada banyak penjelasan yang mungkin boleh buat korang pening, so, minum air dulu. Then baca. Aku tahu ramai yang fikir tentang keluarga aku dan keselamatan aku. Aku dah letak diri aku dalam bahaya from the very beginning of this confession lagi. Aku ready untuk menerima apa2 consequences. Sebab aku percaya, aku tahu apa yang aku buat. Sincerely, takde sebab kenapa aku dalam bahaya. Pasal Ayah aku pulak, itu hal antara Anak dengan Ayah. We good. Cuma Ayah aku disoal bermacam-macam soalan oleh adik beradik dia. Salah dia. Sebab dia sembunyikan hal ni. Bagi aku, walaupun tinggalan ni boleh menyebabkan pergaduhan sesama keluarga, tapi nilai sejarah yang ada dalam tinggalan arwah ni lagi penting. Aku takkan sia-siakan. Apa-apa masalah sekalipun kita boleh bincang. Dan aku kenal ahli keluarga aku. Aku tahu macam mana nak kawal keadaan ni. Sekarang, pasal Cincin. Aku simpan dulu. Bagi aku habiskan cer

iium Confession: Peninggalan Arwah Part 3

Imej
Part 1: Part 2: Part 4: Salam semua, terima kasih sebab sudi tunggu aku post. Banyak kerja kena settle. Hari ni aku offday, so sesuai untuk aku post. Aku ada beberapa issue lepas aku post second confession. Keluarga aku serang aku dengan macam2 soalan dan tuduh aku buka aib keluarga. Ada sebab aku memilih untuk post cerita ni. Korang akan faham kalau korang follow cerita aku sampai habis. Korang akan faham apa maksudnya tajuk yang aku letak untuk cerita ni, “Peninggalan Arwah”. Dan aku tahu, ahli keluarga aku takkan comment atau make a scene bila baca post aku ni. Ego keluarga aku tinggi. Diorang tak suka perhatian. Dalam group Whatsapp, diorang semua tanya pasal cincin tu. Then Ok, Lets get started. Aku akan cerita. Mulai dari perenggan ni, cerita aku jadi lebih serius. Malam tu ada dua Peninggalan Arwah di tangan aku. Keris (Moyang) dan Cincin (Moyang Perempuan). Keris ni unik. Dengan Sarung Keris yang panjang. Dan juga dengan bilahnya yang panjang. Sedangkan Bilah Keris ni dah di

iium Confession : Peninggaan Arwah Part 2

Part 1: Part 3: Salam. Aku sebenarnya berbelah bahagi nak share cerita ni ke tak. Sebab macam personal la pulak. Aku tahu ada yang kenal aku sape. And thank you sebab whatsapp aku dulu. And korang just keep silence. Thanks. Haha. Yang lebih dasyat, family besar aku. Dorang tak tahu. So aku dengan Nora kena serang bertubi tubi. Tapi aku akan teruskan cerita ni. Dah aku menyelam separuh badan, aku basahkan seluruh badan je la terus. Dan aku faham ada ramai students yang request aku habiskan cerita aku sebab nak fokus pada Viva dan FYP pulak. Haha. Sorry dik. Maaf guys. Aku terpaksa pecahkan lagi bahagian cerita ni. Sebab jalan cerita sangat panjang. Sekiranya aku tak mampu habiskan dalam post ni, next post aku janji akan jadi post yang terakhir. Dalam post sebelum ni, aku cerita tentang keluarga aku dan macam mana aku boleh terjumpa salah satu saki baki peninggalan arwah Moyang aku. Gambar Moyang aku. Jadi dalam post kedua ni aku akan ceritakan apa akan jadi seterusnya. Dan kalau ce

iium confession : Peninggalan Arwah Part 1

Salam. Kaklong ikuti iium confesion sejak dulu lagi. Baru2 ni alam maya telah digemparkan oleh satu confession yang telah menarik minat segenap masyarakat. Bukan hanya kerana misterinya, malah gaya penceritaan si penulis membuatkan kami berdebar2 sepanjang penceritaan. Kaklong pastekan kisahnya kat sini untuk dikongai bersama korang serta tak mau kisah ni hilang. Kisah ni copy paste sebiji dari website iiumc.com.my Berikut ialah link asalnya: Part 1: http://www.iiumc.com/peninggalan-arwah/ Part 2: http://www.iiumc.com/peninggalan-arwah-ii/ Part 3: Part 4: Salam. Aku nak cerita pasal keluarga aku. Aku dari keluarga yang besar. Aku ada 3 beradik termasuk aku. Aku ada kakak sorang. Dan adik perempuan sorang. Aku lelaki. Umur 24. InsyaAllah tahun depan kahwin hahaha. Doakan aku guys. Ok sebelum aku cerita, aku kena bagi penjelasan tentang panggilan. Datuk/Nenek = kitorang panggil Tok. Moyang = kitorang panggil ayah tok/mak tok Ayah kepada moyang (muit??) = kitorg panggil m

456d2c4a4c885a08ba35db3f8593e461df860dff

456d2c4a4c885a08ba35db3f8593e4 61df860dff

DUAL DRIVE for SMARTPHONE at LAZADA

Imej
Salam ONLINE REVOLUTION akan berakhir esok.. Esok tau.. Cepat-cepat shopping kat  LAZADA  sekarang.. Okay, sebelom gi shopping, ni ada satu lagi benda yang Kaklong nak share ngan korang.. Haritu fevret  Box of Joy  Kaklong ialah  Manual Chopper  kan.. Ni ada satu lagi fevret aka sangat berguna buat Kaklong iaitu: Dual Drive jenama SanDisk! Nampak macam flash drive / thumbdrive biasa kan.. Tapi sebenarnya ia sedikit luar biasa.. Hew hew.. Kalo korang tengok betul-betul kan, kat sebelah kanan tu ialah usb drive yang boleh sumbat kat laptop seperti pendrive biasa.. Namun kat sebelah kiri tu pula, bentuk dia pun similar dengan usb cuma lebih kecil khas untuk sumbat kat phone.. Pendek kata rupanya sama dengan charge smartphone korang.. Woooo.. Apa fungsinya? Erm.. sudah gaharu cendana pula.. Fungsinya of course la untuk transfer file seperti lagu dan gambar dari lappy ke phone dan vice versa Kaklong suka sangat.. Memandangkan Kaklong busy

Manual Chopper Tefal : my favourite product from Lazada Box of Joy

Imej
Salam.. Ingat tak Box of Joy dari Lazada yang Kaklong dapat haritu? Harini nak show off produk yang paling Kaklong suka dalam banyak-banyak barang dalam kotak tu.. 😃 Yang paling Kaklong suka ialah: Manual Chopper dari Tefal! Apa benda ni? Jom tengok muka dia.. Ini ialah alat untuk potong sayur, bawang, dan buah-buah... Biasanya kita amik masa juga nak potong. Selain guna pisau, bole juga guna food processor atau blender (kalo nak bagi lumat) Kali ni ada satu lagi cara yang kita bole guna, iaitu pakai manual chopper ni..  Tengok, nak potong kasar bole, potong halus pun bole Yang paling best tak perlu guna elektrik dan senang nak basuh.. Haven sangat! Kaklong ada buat video ringks cara nak menggunakannya.. Tengok kat bawah ni ya.. Nak beli? Klik je SINI Atau SINI untuk jenama lain Ingat tau sale kat Lazada berlangsung sehingga 12.12 ni.. Tinggal berapa hari je lagi.. Jom shopping kat LAZADA.COM.MY Bye

Kawan-kawan