Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2018

Beli Tungku Online

Imej
Dah beli dah tungku. Beli online je kat Lazada. Harga dalam rm70++. Tungku sekali dengan sarung dia. Sori, lupa amik gambo sarung. Kalo nak jimat, korang beli je tungku sahaja, pastu balut² dengan tshirt lama² banyak² lapis. Tungku saja dalam rm25-35 camtu. Atas seller la. Tungku ni berat jugak, dalam 2kg. Cara nak guna cuma panaskan ataa dapur dengan api kecik selama 10 minit.  Cara bertungku pulak kaklong gugel je. Banyak juga cara. Lain orang lain cara kan. Tapi yang pasti tungku area peranakan, tolak peranakan tu ke atas, pastu kat belakang, punggung, paha, betis dan tapak kaki.  Payu dara, ketiak, atas dada kiri kanan dan tengkuk. Apapun better korang tanya yang lebih arif. Kaklong pakai ilmu gugel ni kadang² tak complete ilmunya. Pasni nak cari herba mandian pulak

Beli Set Bersalin

Imej
Kaklong dah beli dah set berpantang. Jenama Afiat. Harganya RM90. Beli kat kedai jamu. Dah lama dah Kaklong survey jenis² set berpantang ni. Banyak sangat sampai Kaklong tak reti nak pilih yang mana. Akhirnya Kaklong decide nak beli yang basic² je la.  Kalo banyak² barang dalam tu pun rasanya takkan buat semua sebab Kaklong ni memang pemalas sikit. Haha. Kenal sangat diri ni. Lepas baca review para blogger, akhirnya Kaklong pilih jenama Afiat ni. Dalam set berpantang Afiat ni ada item untuk dimakan iaitu : - pil jamu - akar kayu untuk direbus dan minum - makjun Untuk hygiene ada : - gel mandian - feminine care  Untuk sapu kat badan ada : - minyak afiat - bedak hangat (bole buat param dan pilis) - balm utk tali pusat baby Dan ada juga : - barut - tali bentan (tak sure apa ni) 10 item kesemuanya. Rasa macam banyak sangat je ni. Bekung dah ada dah. Dah lama beli yang jenis velcro tu. Beli dulu konon² untu

Kos Poslaju 2018 Selepas SST (printed - downloadable)

Imej
Baru berkesempatan update kos Poslaju 2018 selepas SST. Sebelum ni Kaklong masih quote harga yang selepas mansuh GST haritu. Kaklong ni bab nombor memang slow sikit, walaupun dapat A1 Math masa SPM dulu. Haha Kos Poslaju 2018 selepas SST Ini ialah harga yang Poslaju charge tau. Kaklong tau ramai seller yang amik surcharge atas kos Poslaju ni. So pandai-pandai la ya.. Kaklong tak mark-up kos pos. Tetap quote harga yang sama. Kos plastik dan transport tu Kaklong serap dengan menggunakan perkhidmatan Mat Despatch . Setakat ni harga dia murah sikit. Nak kata untung tak juga, tapi dapat cover kos plastik, minyak kete, dakwat printer dan kertas (untuk print consignment note), tanpa perlu mark-up kos pos kat customer. Bagi Kaklong fair la macam tu. Customer tak perlu tambah duit. Kaklong pun tak perlu tambah handling cost ni. Sape yang perlukan jadual di atas sila la save gambar tu ya. Tak pun download kat sini: Download pdf Kos Poslaju 2018

Review One Two Jaga

Imej
Yay! Akhirnya dapat tengok One Two Jaga One Two Jaga kat Prangin Mall Gigih tau tak, masuk pulau demi filem ni.. Cik Abang asalnya memang taknak tengok.. Namun atas dasar cinta dia bawa juga Kaklong pi tengok walaupun jauh (bagi kami jauh la) Masa beli tiket ni kan, hall kosong je. Kami orang pertama yang beli.. Naseb baek dia bagi beli, kalo tak sia-sia la datang dari jauh.. Tapi bila masuk hall, ramai juga orang. Tak penuh tu normal la, weekday.. Office hour pulak tu.. Review sikit: Bagi Kaklong citer ni best dan realistik. Lakonan bersahaja. Skrip bagus sangat, banyak yang tersirat di sebalik skrip tu. Buatkan kita berfikir tentang kehidupan mereka-mereka ni.. Sapa mereka-mereka ni..? Polis muda yang bersemangat waja. Polis lama yang dah korup. Pekerja warga asing. Tokey pekerja warga asing. Tukang buat kerja illegal dengan sejumlah bayaran. Kaklong paling suka watak Adi. Lakonan dia paling real, cara dia melontarkan skrip, selamba sangat. Betul

What's in my Bag?

Imej
Nampak member FB buat benda ni, Kaklong pun nak buat: What's in my bag? Hahaha.. Ada 3 barang je dalam beg Kaklong? Nampak sangat minimalist disitu.. :D Ada smartphone, purse dan lipstick. Lipstick tu perlu sebab Kaklong pakai jenis glossy. Cepat je hilang lepas makan.. Tapi sebenarnya jarang juga la touch up balik.. Kecuali kalo rasa bibir cam kering je.. Sebelum ni selalu bawa keys bersama.. Zaman bujang dulu la.. Penting tu nak bawa kete.. Tapi sejak kawen Kaklong dah jarang sangat bawa kete. Jadi pembonceng je, sambil peluk Cik Abang merempit. Takde maknanya nak merempit. Cik Abang bawa lagi perlahan berbanding pakcik makcik yang beruban tu tau tak. Haha. Takpe, biar perlahan asalkan selamat... Korang nak buat juga ke challenge ni (haha, challenge ke macam ni..?) Nah, sila download gambo bawah ni: Jom la, dari takde benda nak up entry..

Filem One Two Jaga

Imej
Filem One Two Jaga mula ditayangkan pada hari ni.. Ini adalah filem yang Kaklong nak tengok.. Tak ternanti-nanti pun, tapi nak tengok.. Sebabnya trailer dia nampak menarik.. Malangnya bila Kaklong check kat TGV takde pun.. Pastu check pula kat GSC, aik, takde pun... (kat area Kaklong la) Rupa-rupanya tak banyak pawagan tayangkan filem One Two Jaga ni :( Senarai pawagam yang tayangkan One Two Jaga Kat Pulau Pinang ni cuma dua panggung je ada.. Kenapa sikit je pawagam yang tayangkan One Two Jaga? Inilah sebabnya: Bajet rendah Kesian pula karyawan miskin, tapi karyanya mantap. Review setakat harini semua 9/10 n 8/10. Semua cakap best. Baru dapat info yang mall sebelah rumah kaklong ni ada tayang One Two Jaga. Tapi check online showtimes tak ada pula. Kene walk-in la macam ni. Masalahnya nk walk-in pukul berapa, tak tau tayangan pukul berapa, berapa kali sehari tayangannya. Masalah kedua ialah Cik Abang tak nak tengok citer ni. Masalah ketiga esok sampa

Surprise dari Ayuni Rafilah

Imej
Semalam hari terkejut seMalaysia. Kaklong terkejut juga, tapi terkejut sebab tengok semua orang terkejut. Cam kelako je, terkejut pun masuk berita. Beramai² pulak tu. Tapi harini serius Kaklong terkejut. Sebab apa? Sebab dapat satu paket yang Kaklong tak tahu hujung pangkal ceritanya. Mari kita merungkai misteri itu.. Semalam lepas tengok equalizer 2, dapat 1 sorry note dari posmen, bukan poslaju. Serius la. Kaklong takde beli apa² pun. Barang tu pula dari Kuantan. Sape ada kat Kuantan? Famili Kaklong la sape lagi. Tapi dorang tak pernah hayat pun pos-pos barang ni.. Pagi tadi Cik Abang pi amik kat pejabat pos dan inilah barangnya. Dipos menggunakan flexi prepaid. Dari sape ek..? Dari Ayuni Rafilah rupanya. Wah, terkejut saya 😱 Dia ni kan suka tau bagi surprise. Haritu masa birthday dia poskan beg. Hari² Kaklong pakai beg tu. Posing di atas tu bukan sebab nak cover alamat, tapi nak menunjuk cincin tunang I. Cincin tu mak mertua yang pilih. Pastukan ma

Cari Idea untuk INstagram Highlights

Imej
Harini ada mood sikit. Kaklong godek-godek instagram. Sedih juga tengok IG sendiri ni. Kalo sebelom ni bole dapat sampai lebih 100 likes per gambar. Sejak kurang aktif ni dapat dalam 60 likes je per gambar.. Nampak macam batak like je kan.. Hahaha.. Memang patut pun Kaklong tak dapat banyak like. Jarang like orang, orang pun jarang la like kita. Jarang upload gambar, orang pun jarang la nampak kita. Algo pun selalu berubah-ubah. Itu aje.. Takpe la, lepas abes pantang ni Kaklong cuba aktif semula.. Masa tengah rajin ni la baru Kaklong nampak betul-betul apa tu Instagram Highlight. Menarik juga ni. Menarik untuk IG bisnes Kaklong la... So Kaklong pun godek-godek cari Idea untuk Instagram Highlight. Akhirnya dapat 21 idea. Nak tengok tak? Instagram Highlight Idea Okay tak..? Sape yang perlu tu, sila la saved. Tak pun salin je balik.. Tak payah cari-cari dah.. Ini untuk IG bisnes je tau. IG Blogger lagi kreatif kan.. Ada banyak niche, mesti ada bany

Kawan-kawan