Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2018

Redha

Imej
Redha tu susah. Tapi bila dah redha, hidup jadi smooth je. Orang yang redha yang pernah Kaklong jumpa ialah ibu Kaklong. Dia punya redha tu sampai Kaklong tak bole nak brain. Kaklong duk perhati dia sejak Kaklong baby lagi. Kaklong takleh jadi macam dia (walaupun dah cuba) sebab Kaklong ni panas baran cam ayah. Kaklong banyak kali juga tanya "camana ibu bole redha je. Ibu tak rasa ke nak buat sesuatu dalam hidup instead of buat apa yang dah dilorongkan?" Ibu cakap "apa yang Allah tulis, itulah yang ibu buat." Masih takleh brain. First time Kaklong redha ialah bila Kaklong mengalami kemurungam beberapa tahun sampai la rasa penat sangat berusaha dan planning. Plan pun tak pernah berjaya walaupun usaha Kaklong lebih dari kemampuan diri. Saat tu Kaklong cakap, "Ya Allah, ikut Kau la nak suruh aku jadi apa pun. Aku penat dah ni." Pastu dalam gelap gelita tu, satu cahaya muncul lalu Kaklong ikot. Pastu satu lagi muncul dan Kaklong ikot tanpa

Seorang Diri Bukannya Sunyi

Imej
Kaklong terbaca artikel Seorang Diri Bukan Bermakna Kesunyian ni dari The Patriot Masa pi kursus kawen 6 tahun lepas, masa rehat pukul 1 tu semua peserta pi makan. Kaklong pilih untuk pi solat dulu sebab malas nak beratur amik makanan. Korang tau la kan perempuan amik makanan macam mana.. Bole bercinta kita tunggu belakang dia. Plan Kaklong, lepas solat baru makan slow² sampai pukul 2, terus masuk dewan sambung kursus. Kaklong jenis malas duk congok tunggu lama². Lepas abes solat, Kaklong pun pi makan. Tengok ada 3 perempuan je tengah makan dan lauk banyak lagi. Dengan senang hati cedok nasi dan lauk pauk tu lalu duduk semeja dengan perempuan² yang tengah makan tadi. Meja tak banyak pun, apa salahnya duduk dengan dorang kan. Tengah syok² makan dengan damainya, dua perempuan bangun dan beredar. Sorang lagi perempuan tak bangun² walaupun pinggan dah licin. Kaklong pandang dia dan dia berkata "Takpe², makan la saya teman," sambil senyum ikhlas. Wha

Mata Merah!

Imej
Batuk dah kebah siang. Tapi malam masih teruk. Semalam mata rasa gatal² sikit n nampak cam pink eye. Makin petang ke malam abang cakap mata merah teruk ni. Esok (hari ni) kita pi klinik. Okay. Pukul 5 pagi, terjaga buat kali kedua sebab batuk. Masa kat toilet, nampak mata merah teruk. Macam berdarah! Takot! Tak tau nak buat apa. Abang balik keje kul 8 nanti terus pi klinik. Lambatnya pukul 8. Panik sorang² kat rumah ni. Macam² benda buruk duk pikir. 😣😣😣 =============== Dah jumpa pakar mata. Katanya pendarahan mata ni bole jadi tiba² atau sebab batuk yg terlalu kuat. Dia akan baik sendiri dalam 2 minggu. Tiada ubat diberi. Kalo sakit atau pandangan kabur baru datang jumpa lagi. Lepas ni Kaklong kene cover² la sikit batuk. Memang kuat pun batuk ni, sampai tulang rusuk pun cramp dibuatnya. Harap² lepas abes ubat batuk ni Kaklong pun sembuh. Penat batuk ni tau... Mekasih korang kerana concern. Muah ciked 😘

I'm sick

Seminggu dah Kaklong batuk teruk. Malam tak boleh tidur. Siang pun tak boleh tidur. Dapat tidur² ayam sejam dua jam je malam. Kepala pun dah ting tong. Tak dapat berfikir dengan baik. Tak dapat ingat dengan baik. Dua kali jumpa doc. Doc bagi ubat batuk yang tak kuat, sebab Kaklong preggy. Kaklong penat sangat. Bila batuk, sakit kerongkong, sakit dada. Bila batuk, berpanjangan sampai tak sempat tarik nafas, sesak nafas. Bila batuk sampai termuntah². Sambil cuci muntah, sambil batuk lagi dan muntah lagi. Sampai nanges sebab tak larat dah nak ulang² muntah cuci, muntah cuci. Batuk kuat sangat sampai rusuk dan belakang badan cramp. Patut la banyak kes suami curang masa isteri pregnant. Keadaan isteri sendiri tidak menyelerakan. Jangan kata suami, Kaklong pun rasa jijik dengan diri sendiri. Namun begitu sehabis baik cover supaya tak nampak teruk sangat di mata dia. Tapi bila terpandang cermin, terkejut juga. Kenapa teruk sangat rupa aku ni..? T

Kawan-kawan