Catatan

Tunjukkan catatan dari 2020

Susun atur ruang tamu rumah kaklong 2020

Imej
Kaklong ni tengah mood menyusun atur rumah. Dah setahun dah kami duduk kat sini tapi rumah ni masih lagi kelam kabut susunannya. Dulu duduk kat apartment 4 bilik pindah ke rumah 3 bilik. Tu yang pening nak letak barang. Kaklong juga berniaga dari rumah. Kene ada tempat untuk barang niaga lagi. Dan to make it worse, rumah ni partially furnished, satu hal pulak nak squeeze perabot yang sedia ada ni.  Dah banyak kali dah pun susun atur rumah ni. Asyik pindah perabot sana sini. Dan kali ni untuk sekian kalinya, kaklong nampak sikit sinar harapan. Ruang pertama yang kaklong (dan cik abang) susun minggu lepas ialah ruang tamu.  Belom berkesempatan nak amik gambar lagi. Nak amik je bersepah, nak amik je bersepah. Lepas amik gambo nanti kaklong update. Meja makan kami alihkan betul² kat sebelah sofa. Tujuannya supaya hanya ruang tu je kami guna secara aktif. Penyangkut baju dan beg kami sorokkan kat sebelah bilik utama dan gantikan dengan rak buku.  Rak buku tu terpilih untuk berada disitu seb

Susun Atur Bilik SImple

Imej
 Kami susun atur rumah tau. Pelik kan, dah raya baru nak susun atur. Kisahnya saya nak asingkan anak tidur kat bilik lain. Walaupun Farid baru nak masuk dua tahun, tapi duk fikir better asingkan awal-awal sebelum dia pandai tantrum. Karang dah pandai tantrum kita pulak takleh tidur asyik pujuk dia. Ni cuma pendapat saya je la. Tak tahu betul ke tak pendapat ni. Maka bilik tengah tu kami jadikan bilik anak.  Sayang juga sebenarnya. Bilik tengah tu selama ni dah jadi bilik kraf dan home office cik abang. Barang niaga pun kat situ. Sayang nak pindahkan. Apapun, mama lebih sayang Farid. Maka dengan berat hati kami pindahkan la juga.  Kami tak pandai hias-hias. Asal selesa cukup. Kami taruk tilam dan rak baju Farid je. Pastu mainan dia sikit supaya dia sukakan bilik ni. Sofa tu tak tahu nak taruk mana, maka taruk je la sini, kebetulan ada kosong tu. Ruang tamu tu macam sempit je nak taruk sofa panjang ni. Bantal dan tempat sidai tu pun tak tahu nak taruk mana, kami taruk je sini dulu. Nanti

Salam Aidilfitri PKP 2020

Imej
  Raya kali ni takde preparation macam tahun-tahun sebelumnya. Bukan sebab pkp. Kalau ikutkan ni dah kali ke-5 ke, ke-6 tak balik raya, jadi dah biasa.  Tak prepare kerana saya alami keguguran. Bila dah tau yang kantung kosong dan kene reconfirm seminggu lagi, saya dah tak fokus pasal puasa dan raya. Asyik fikir dan risau aje. Bila dah confirm tak ada nadi, saya ke tunggu gugur sendiri. Tapi tak gugur sendiri, maka kene cuci rahim. Semua ini buatkan saya tak fikir pun pasal raya. Lepas selesai cuci rahim, baru la kembali ke realiti dan raya. Apapun, saya sempat tempah baju sedondon dari adik. Risau juga tak sampai memandangkan kurier dalam berlambak-lambak barang nak kene hantar. Naseb baek sampai. Saya suruh adik guna dhl tapi tak jumpa ofis, adik pun guna city link. Alhamdulillah, sampai pun.. Baju dalam gambar itulah baju raya kami sekeluarga. Sama warna dengan baju YDPA pada malam raya. Hepi sangat tengok warna sama. Juadah raya pun simple-simple je. Lemang dan ketupat tu beli je.

Cara JAdi AHli KOPPIM

Imej
Kaklong dah daftar ahli dan beli syer koppim. KOPPIM ni ialah Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia yang ditubuhkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Koppim tengah membina ekosistem baru ekonomi Islam secara besar-besaran. Sepertimana yang kita tahu kuasa membeli paling ramai di Malaysia ialah Bumiputera Islam. Tapi ekonomi Malaysia dipegang oleh orang yang bukan Bumiputera, bukan Islam. Maka koppim nak ajak kita bersatu dan bersama-sama menyumbang kepada ekosistem Islam yang tengah dibina ni. Antara projek yang tengah dibangunkan ialah Malakat Mall (shopping mall), Raudhah Grocer (pasaraya barangan runcit), Hayib.com (marketplace online macam Lazada dan Shopee tu), Raudahpay (payment gateaway macam molpay tu), pastu Muslim DC dan Raudhah City yang saya tak sure apa dia. Semua projek ini akan beri peluang yang besar kepada peniaga, peruncit, pemborong, logistik, pengusaha produk, pengilang, petani dan nelayan Bumiputera Islam. Sekiranya projek ini berjaya (in shaa Al

Review Filem / Drama A Series of Unfortunate Events

Imej
A Series of Unfortunate Events Oiii, cerita bersiri ni digarap dengan sedap sangat. Kaklong tak bole berhenti tengok dari satu episod ke episod seterusnya.  Pernah tengok movie yang Jim Carey berlakon tu, tapi tak tahu pula citer ni bersiri punya la panjang.  Netflix takde suggest pun citer ni. Asyik suggest cerita kemurungan je. Kaklong jumpa ni pun dalam akaun yg kaklong create untuk Farid (kanak²), yang kebanyakannya Netflix suggest kartun je. Ia mengisahkan 3 beradik yang kematian ibu bapa, lalu mereka dibawa ke keluarga angkat. Malangnya ada sekor makhluk ni nama Count Olaf sebok betul menyamar jadi orang baek untuk jagakan budak² ni la konon padahal dia ada niat yang sungguh durjana. Ingatkan Count Olaf menyamar sebab "itu" aje, rupa²nya ada sebab lain yang sungguh misteri. Bila misteri tu terungkai, ia lead to another mysteries pulak. Alahai, tak senang duduk betul dibuatnya. Mood citer ni memang suram dan menyedihkan. Lakonan semua sangat b

Hello 2020

Imej
Sebenarnya tahun ni kaklong takde azam baru. Tapi bila fikir balik, ni tahun 2020 kot. Takkan taknak ada azam. Dah lama sangat kita tunggu 2020 ni. Sebelom itu mari kita semak kaklong punya wishlist pada tahun lepas : 1. Spek mata baru - Done 2. Tukar gaya pemakaian - tak pon. Pakai baju yang sama lagi. Shopping pun tak. Sobs sobs 3. Nak jalan ke Melaka - tak pergi mana² pun tahun ni. 4. Nak start bisnes baru - Done. Bisnes sabun. Jadi, apa pula wishlist kaklong untuk tahun ni? 1. Pandai menjahit  Kaklong dah enroll kursus menjahit. In shaa Allah akan pandai menjahit tahun ni.  2. Nak jual 500 biji sabun Ntah ada ke tak orang nak beli sabun mandi homemade kaklong ni. Harap² dapat la jual 500 biji untuk tahun pertama ni. Itu je la 2 wishlist. Azam memang takde. Kalo ada pun macam takde jugak. Haha. Kita tengok la tahun depan, tercapai ke tak.

Kawan-kawan