Catatan

Tunjukkan catatan dari 2019

Sokong Peniaga Muslim atua Boikot Peniaga Non Muslim?

Imej
Sokong peniaga Muslim = Boikot peniaga Non-Muslim Tak sama. Tapi perbuatan, kaedah dan hasilnya sama je. Tapi niat tak sama. Bila kita pergi shopping dengan niat boikot, kita akan menyampah/benci tengok produk non-muslim kat rak tu. Bila kita amik 1 produk Muslim, kita terbayangkan Non-Muslim akan bankrap sebab takde orang beli produk mereka. Hahaha. Bila takde produk Muslim yang kita cari kat rak tu, kita rasa sakit hati kat produk Non Muslim lain tu. Bila penuh troli kita dengan produk Muslim, kita rasa padan muka kat peniaga Non-Muslim.sebab tak laku. Apa yang berlaku ialah kita shopping dengan rasa benci. Sebaliknya... Bila kita pi shopping dengan niat menyokong, kita akan rasa happy bila nampak produk Muslim kat rak. Kita terbayangkan peniaga Muslim ini akan berkembang maju bila kita amik 1 produk dia kat rak. Kita rasa kecewa bila takde produk yang kita cari tu kat rak, tapi takpe lepas ni kita cari kat kedai lain pula. Ki

My Living Room

Imej
Akhirnya inilah layout yang kaklong pilih untuk living room rumah kecik kami ni. Sebenarnya kaklong paling suka tv tu duduk kat depan langsir seperti yang sebelom ini, sebab sambil makan kat dining table bole tengok tv. Tapi soket tu pulak terdedah. Bila cuba sorok nampak buruk je. Lagipun Farid dah nampak dan selalu nak kaco wayar dan soket kat situ Selepas macam² layout kaklong buat dalam beberapa minggu ni akhirnya kaklong akur. Inilah layout yang paling praktikal, kemas dan mudah pergerakan.  Pergerakan tu kene consider pergerakan Cik Abang dan kaklong juga. Kalo bole kaklong nak semua barang yang diperlukan untuk keluar rumah ada kat satu tempat sahaja. Kat hujung sekali tu ada helmet, jaket, cap, stokin dan beg. Bole terus grab je sebelum keluar. Cuma satu je takde iaitu tempat taruk kunci. Kaklong ingat nak sangkut kunci bawah suis lampu (kat sebelah pintu), tapi Cik abang tak berapa suka gerudi rumah orang, maka kaklong tak voice out la pendapat kaklong ni.  Satu lagi cara, kak

100 FAKTA WAJIB SOKONG PRODUK MUSLIM & BUMIPUTERA

Imej
Share semula tulisan Abdul Muein Abadi Punya ilmiah, siap rujukan pun FB kata Spam. Jom kita copy and paste ramai-ramai dan sebarkan di whatsapp serta wall masing². . 100 FAKTA WAJIB SOKONG PRODUK MUSLIM & BUMIPUTERA 1. Statistik membuktikan bahawa pada 2019 penduduk Bumiputera berjumlah seramai 20.4 juta orang, iaitu sebesar 69.3%.  Namun begitu, pendapatan purata isi rumah Bumiputera masih rendah berbanding bukan Bumiputera, iaitu RM6,267 berbanding RM8,213 menurut data 2016. 2. Jumlah penduduk Bumiputera hari ini jauh mengatasi penduduk Cina di Malaysia yang hanya berjumlah 6.7 juta iaitu 22.8%.   3. Jumlah penduduk Bumiputera juga jauh mengatasi jumlah penduduk India di Malaysia iaitu seramai 2.03 juta yakni 6.9%.   4. Statistik 2019 ini menunjukkan peningkatan ketara penduduk Bumiputera iaitu daripada 20.07 juta orang pada tahun 2018 kepada 20.4 juta orang pada tahun 2019. 5. Pada tahun 2018 jumlah penduduk Bumiputera juga jauh mengatasi jumlah p

Kenapa Ramai Tak Suka Luther? (Umbrella Academy)

Spoiler Alert! Dalam entry ni ada spoiler citer The Umbrella Academy. Sape belom tengok tu sila baca atas risiko sendiri. Kaklong tak faham la kenapa ramai orang tak suka Luther tu. Kaklong tengok banyak sangat meme yang mengutuk Luther sampai takleh nak bawa bincang.  Memang diakui keputusan Luther untuk kurung Vanya tu bukan la keputusan yang terbaik. Tapi bukan ke Vanya yang kelar leher Allison masa mengamuk² padahal Allison cakap baik² je dengan dia (okay, memang nampak sedikit mendesak la). Cuba awak dapat tahu adik awak (kita namakan Siti) kelar leher adik awak yang sorang lagi (kita namakan Milah) hanya kerana Milah cakap baik² kat Siti bahawa boifren Siti tu penipu. Siti pun ngamuk² tak percaya pastu amik pisau dan kelar leher Milah. Tak ke tu dah melampau batas manusia normal?  Tetibe Siti datang minta maaf. Adakah awak rasa selamat berada di hadapan sorang manusia yang baru je mengkelar leher asik beradiknya sendiri. Apalagi Luther tak tahu sejauhvmana kekuatan Vanya tu. Kakl

Bina Stor dengan hanya RM8.90

Imej
Tajuk tu memang tipu sangat tau. Tapi sebenarnya betul je, cuma bukan seperti yang anda fikirkan. Sebenarnya dah lama nak tulis pasal ni, tapi tiap kali nak menulis, kaklong rasa sedikit frustrated lalu tak jadi tulis. Bukan apa, takot penulisan kaklong ni ada negative vibe. Sebabnya kaklong memang betul² frust pasal benda ni. Apapun kaklong akan cuba tulis seneutral mungkin. Rumah sewa baru kami ni ada 3 bilik, wet kitchen dan takde stor. Jadi kami tido kat master bedroom, bilik kedua jadi bilik utiliti dan bilik ketiga dijadikan bilik kerja online kaklong (tapi Cik Abang yang banyak guna memandang dia yang uruskan bisnes online kaklong sekarang. Kaklong? Kaklong uruskan anak kami la apa lagi). Rumah ini juga semi-furnished iaitu ada peti sejuk, mesin basuh, dua almari dan dua katil. Macam best je kan. Sebenarnya takde la best sangat bagi kami memandangkan kami dah ada semua perabot dan peralatan elektrik yang diperlukan.  Maka dipendekkan cerita, dua katil, peti sejuk

Buang Ghost Follower di Instagram

Imej
Kaklong tengah mencuci Instagram. Haha. Cam kelako je kenyataan tu. Kaklong cuma unfollow orang yang tak like 10 gambar paling atas kat ig kaklong. Yang like 1 (atau lebih) dari 10 gambar tu kaklong masih lagi follow dan like cam biasa. Ni khas untuk yang tak pernah like je tau.  Sekali lagi ditegaskan, kaklong bukan batak like ke apa. Masa untuk kaklong online sekarang ni dah limited. Bila berkesempatan online, kaklong terus like je banyak² untuk support kawan² dan influencer. Pastu rasa rugi pulak like orang yang tak pernah peduli pun gambo² kita yang tak berapa nak lawa tu sampai kawan² yg rajin like kita terlepas pandang.  Bila dah cuci ni, baru la muncul gambo² orang yang kita kenal. Baru rasa syok nak menglike. Lagipun kaklong rasa segan juga, follower sampai 2000 tapi yang like cuma 40 orang. Nampak macam beli follower je (beli apa benda 2000 je? Nak beli biar la 20 ribu baru rock ooo). Jadi lepas kaklong unfollow ni, harap² dorang unfollow la kaklong balik supaya follower kaklo

Kabinet TV Baru

Imej
Dah test ke 3 Tips supaya rumah sentiasa kemas? Kalau belom, buat la. In shaa Allah, akan nampak sangat perbezaannya nanti. Kaklong ada 3 wishlist tau. Ketiga-tiganya ada kaklong taruk kat insta highlight. Pi la tengok kalo nak tau. Kalo nak tau la.. Satu dah dapat yakni coat rack tu. Tapi kan, Cik Abang macam tak berapa nak guna je. Guna letak helmet n jaket je. Kasut dia tetap taruk luar, cap dan baby carrier dia taruk kat rack lain yang jauh sikit dari pintu (letak situ dulu sementara bilik tengah belom kemas). Maybe amik masa sikit nak biasakan diri kot. Wishlist kedua pun kitorang baru je dapat tau! Tada! Kabinet tv untuk Netflix kaklong. Astro belom sambung lagi, kitorang layan Netflix je dulu. Hepi sangat tau. Sebenarnya kabinet yang kaklong idamkan ialah yang bawah ni Jumpa kat shopee. Ingat nak beli online je. Harga pun ok la, bawah rm200. Kaklong ushar yang murah² je. Sesuai la dengan kemampuan diri ini. Baru² ni kitorang ziarah satu kedai perabo

3 Tips Supaya Rumah Sentiasa Kemas

Seperti yang dijanjikan harini kaklong nak share 3 Tips Supaya Rumah Sentiasa Kemas. Bole je nak bagai 10 tips, tapi bagi 3 dulu la. Kalo korang berjaya buat 3 ni pasti rumah korang jauh lebih kemas dari sebelomnya. 1. One Minute Rule One Minute Rule ni ialah "kalo kerja tu bole buat kurang dari satu minit, buat sekarang." Jangan tangguh atau kumpul banyak baru buat. Contohnya basuh pinggan n cawan, susun pinggan kat rak, lap sinki atau dapur, simpan mainan anak dalam bakul, apa² je la yang bole siapa dalam satu minit, korang buat je time tu juga. Dengan cara ni, rumah akan nampak kemas je manjang. 2. Setiap Barang ada Tempatnya Tetapkan tempat untuk setiap barang yang ada dalam rumah tu. Pastu setiap kali nak letak pastikan letak kat tempat yang sama yang telah korang tetapkan tadi. Jangan letak merata² pastu fikir jap lagi la simpan. Memang takkan simpan punya. Contohnya time masuk rumah terus sangkut kunci kat penyangkutnya, jam tangan taruk dalam laci, beg sangkut

Hat Rack Rumah Baru

Imej
Masa pi Ikea Batu Kawan 2 bulan lepas, kaklong jatuh hati kat hat rack ikea tu. Nampak praktikal sangat untuk taruk kat depan pintu masuk rumah. Inilah rupa hat rack tu. Gantung cap Cik Abang dan tudung kaklong kat cangkuk atas tu, gantung beg kat cangkuk bawah, helmet kat meja tu dan kasut kat bawah sekali. Jimat ruang. Kaklong dah angan² nak beli untuk rumah baru nanti. Harganya dalam rm350. Buatannya pun teguh. Lepas pindah kat sini kaklong bagitau Cik Abang nak beli rak tu. Dia cam biasa la takde respon apa. Pastu masa kitorang jalan² kat Happy Home, ternampak rak yang lebih kurang sama bentuknya. Cuma rupa dia takde la se'cun' ikea. Harganya dalam rm150. Kaklong tunjuk kat Cik Abang dia pun terus beli. Haha. Cepat betul dia. Takde fikir². Inilah dia lepas siap pasang. Kecik sikit pada ikea tu dan takde cangkuk tengah nak gantung beg. Kitorang letak meja berlaci tu kat sebelah untuk taruk beg, baju hujan, kunci, jam semua barang yang nak grab

Done Kemas Rumah

Imej
Harini Sabtu. Cik Abang cuti. Kitorang tunggu orang Unifi datang pasang internet bapak la lama. Janji 9.30 pagi, pukul 2.30 petang baru muncul. Tak tahu la kenapa masih ada lagi orang macam ni di zaman serba moden ini. Sabar je laaaa.. Pagi tadi Cik Abang dah siap kemaskan bilik no 3 merangkap working room untuk bisnes online Kaklong. Dah cantik dah bilik tu tapi masih ada barang yang kami tak tau nak letak kat mana sebab dah penuh. Yaaa.. Bilik tu kecik sangat. Kaklong ada beberapa idea nak buat, nanti la kita citer, Rumah dah boleh dikatakan kemas. Tapi bilik no 2 merangkap stor tu masih tunggang langgang. Kitorang tolak je semua dalam tu, nanti-nanti la kemas. Barang mengait Kaklong pun masih dalam kotak kat dapur. Belom decide lagi nak susun kat mana. Kalo diikotkan susunan dalam rumah ni masih ada yang tak kena. Terutama sekali dapur. Dapur tu sekali dengan mesin basuh. Kaklong tengok ia nampak cantik sangat kalo buat tempat sidai kain kat sebelah mesin basuh

Blog vs Instagram

Sebenarnya ada banyak je gambar kaklong nak upload dalam instagram tu. Tapi bila tengok gambar² tu tak berapa nak lawa, kaklong batalkan je hasrat. Kat ig semua orang upload gambar yang lawa². Kalau tak lawa tak dapat like. Bila takde like rasa segan pulak upload gambo tadi. Itu kaklong la. Korang ok je kot. Tapi kalo kat blog ni nak taruk gambar apa pun bole. Takde komen, takde respon, takde orang baca pun tak rasa apa sangat. Tu yang rasa seronok je merepek kat blog. Pastu gambo tak lawa pun takpe, asalkan gambo. Lagipun blog ni, pembaca pilih nak baca ke tak, nak tengok ke tak, nak follow ke tak. Kat instagram, instagram yang pilihkan untuk kita apa yang kita nak tengok, tak ikot susunan waktu post, dan bukan semua post kita nampak. Feed dia tak telus. Pastu ada la orang konon² dia follow, padahal dia dah mute dah pun kita ni. Tu yang kaklong ada 2k follower, tapi yang like 60 je? Mana yang lain? Hahaha. Ini bukan batak like ke apa... Tapi bila ada 2k orang follow, maksudnya dia

7 Hari Pindah Rumah

Dah 7 hari kami pindah rumah. Penat jugak tau, tak siap-siap lagi mengemas walaupun dah seminggu. Abang cuma dapat kemas lepas balik kerja, Kaklong pula tak dapat buat apa sebab kene layan Dak Farid sorang ni. Time Dak Farid tido, Kaklong cepat-cepat mengemas, pastu dia terdengar bunyi-bunyi gamaknya terus bangun, meraung dan merangkak cari Kaklong. Alahai anak... Bagi la can mama buat kerja. Akhirnya kene tunggu Cik Abang balik juga baru bole buat kerja. Sama ada Cik Abang mengemas sambil diperhatikan oleh kaklong yang mendukung baby; ataupun Kaklong mengemas sambil Cik Abang jaga baby. Tapi biasanya cara pertama tu yang menjadi. Cara kedua tu kejap je bertahan, tak lama karang Farid meraung nak mama. JAdi Kaklong kene kemas cepat-cepat macam The Flash. Nah Kaklong bagi footage kronologi 7 hari mengemas rumah. View this post on Instagram A post shared by Kaklong (@kaklongchan) on Jul 28, 2019 at 12:51am PDT

Kawan-kawan