Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2020

Salam Aidilfitri PKP 2020

Imej
  Raya kali ni takde preparation macam tahun-tahun sebelumnya. Bukan sebab pkp. Kalau ikutkan ni dah kali ke-5 ke, ke-6 tak balik raya, jadi dah biasa.  Tak prepare kerana saya alami keguguran. Bila dah tau yang kantung kosong dan kene reconfirm seminggu lagi, saya dah tak fokus pasal puasa dan raya. Asyik fikir dan risau aje. Bila dah confirm tak ada nadi, saya ke tunggu gugur sendiri. Tapi tak gugur sendiri, maka kene cuci rahim. Semua ini buatkan saya tak fikir pun pasal raya. Lepas selesai cuci rahim, baru la kembali ke realiti dan raya. Apapun, saya sempat tempah baju sedondon dari adik. Risau juga tak sampai memandangkan kurier dalam berlambak-lambak barang nak kene hantar. Naseb baek sampai. Saya suruh adik guna dhl tapi tak jumpa ofis, adik pun guna city link. Alhamdulillah, sampai pun.. Baju dalam gambar itulah baju raya kami sekeluarga. Sama warna dengan baju YDPA pada malam raya. Hepi sangat tengok warna sama. Juadah raya pun simple-simple je. Lemang dan ketupat tu beli je.

Cara JAdi AHli KOPPIM

Imej
Kaklong dah daftar ahli dan beli syer koppim. KOPPIM ni ialah Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia yang ditubuhkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Koppim tengah membina ekosistem baru ekonomi Islam secara besar-besaran. Sepertimana yang kita tahu kuasa membeli paling ramai di Malaysia ialah Bumiputera Islam. Tapi ekonomi Malaysia dipegang oleh orang yang bukan Bumiputera, bukan Islam. Maka koppim nak ajak kita bersatu dan bersama-sama menyumbang kepada ekosistem Islam yang tengah dibina ni. Antara projek yang tengah dibangunkan ialah Malakat Mall (shopping mall), Raudhah Grocer (pasaraya barangan runcit), Hayib.com (marketplace online macam Lazada dan Shopee tu), Raudahpay (payment gateaway macam molpay tu), pastu Muslim DC dan Raudhah City yang saya tak sure apa dia. Semua projek ini akan beri peluang yang besar kepada peniaga, peruncit, pemborong, logistik, pengusaha produk, pengilang, petani dan nelayan Bumiputera Islam. Sekiranya projek ini berjaya (in shaa Al

Kawan-kawan