Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2017

Nak Cuba Kurus (lagi) dengan Bantuan Shaklee

Imej
Salam.. Sejak sebulan ni Kaklong dah mula makan seperti biasa.. Seperti biasa tu bermaksud: Pagi : nasi lemak Tengahari : Nasi putih berlauk Malam : Mi goreng (contoh) Pastu sambil tengok TV pun kunyah biskut, kunyah keropok, kunyah maruku.. Minum pula air sirap dan teh ais. Nampak macam biasa je kan.. Tapi bukan untuk Kaklong.. Berat Kaklong dari 74 kilo dah naik kepada 77 kilo.. Owh, tidak! Kene start balik Pengembaraan Mencari Kurus! T___T Harini hari pertama.. Kali ni Kaklong taknak buat diet atkins.. Trauma la kene ulser haritu.. Nak makan macam biasa je, cuma cut semula nasi (2 minggu sekali je bole makan seperti sebelum ni. Susah la, nasi ni sekali dah makan tu, hari2 nak makan.. Sedap sangat tekpon!) Dan cut juga air manis serta biskut.. Tu je la kot.. Exercise pula Kaklong ingat nak naik tangga flat ni setiap pagi atau petang.. Tengok la mana rajin.. Haritu baca Catriona Ross jadi kurus sebab panjat gunung kan.. Me

Review Movie : Life (2017)

Imej
SPOILER TULISAN PINK Salam. Haritu (sebelom tengok Power Rangers) nak tengok wayang. Tapi takde movie best. Ternampak poster Life. Assume yang citer ni ala-ala Gravity.. Buat kerja kat space kemudian ada malfunction pastu berusaha menyelamatkan diri kemudian berjaya.. Takde rasa nak tengok citer gini.. poster Life Balik rumah, terbaca satu review kat FB tetang filem ni tak best. Tapi rupa-rupanya jalan ceritanyatak sama dengan apa yang Kaklong gambarkan.. Tak lama kemudian muncul satu lagi review kata best... Aik, mixed review ni.. Kemudian muncul lago kata best, kemudian ada yang kata tak best pulak.. Okay, kalo macam ni, kene tengok.. Malam tu juga kitorang gi tengok.. Kisahnya: Sepasukan angkasawan yang duduk kat angkasa. Satu hari mereka amik sample dari serpihan Marikh dan sorang saintis ni kaji sample tu kot-kot kesan hidupan kat Marikh. Akhirnya mereka jumpa satu sel. Dorang pun kaji lagi environment yang sesuai dengan sel ni tak semena-mena sel tu pu

Kursus Syarikat

Salam.. Sabtu lepas Kaklong pergi ke kursus berkaitan dengan membina syarikat. Rasa macam perlu buat review sikit.. Kaklong suka baca buku.. Sejak masuk usia 20-an, buku pilihan Kaklong ialah berkonsep motivasi.. Masuk 25 tahun ke atas, baru start buku perniagaan.. Banyak buku yang Kaklong beli, namun ilmu yang terkandung dalam buku tu cetek sangat.. Bahasanya pun beremosi dan menyentap-nyentap.. Buku Bahasa Malaysia la.. (buku Inggeris senang sikit baca..) Penerbitnya pula syarikat yang sama.. Sebab apa, buku dari penerbit itu senang jumpa berbanding penerbit lain. Pendek kata pergi kat rak buku, mesti jumpa buku dia.. KAdang-kadang lepas abes baca, rasa macam tak berbaloi pula RM30-RM60 sebiji buku.. e-book pun Kaklong ada beli.. Korang tau kan e-book ni bukan murah juga.. Cuma rasa macam was-was sebab tak bole belek-belek dulu sebelum baca.. Dan ada juga yang disappointing.. Tapi dah bayar kan, malas la nak bising.. Tahun lepas Kakl

Review : Power Rangers 2017

Imej
SPOILER TULISAN PINK.  Jangan baca tulisan pink kalo taknak tau spoiler k.. Salam... Kaklong bukan peminat Power Rangers.. Kaklong cuma pernah tengok first badge je masa dorang mula-mula keluar zaman Kaklong sekolah dulu.. Bila reboot balik ni, takde rasa pun nak tengok.. Review pun dorang kata agak mengecewakan.. Tapi semalam ada satu review yang kata citer ni best... Kemudian ada satu lagi cakap best.. dan satu lagi cakap best.. Disebabkan mixed review, maka Kaklong berminat la nak pi tengok. Nampak macam best ke tak? Plot: (spoiler) Kisah bermula dengan memperkenalkan satu persatu remaja yang bermasalah dan macam mana akhirnya mereka berkumpul secara tak sengaja dan terjumpa dengan batu permata. Keesokannya harinya didapati mereka ada kekuatan yang luarbiasa dan kembali semula ke lokasi tersebut dan akhirnya lead mereka ke kapal angkasa dan terjumpa sebiji robot (Alpha 5) dan dibawa berjumpa Zordon (Ranger Merah yang terperangkap di sebalik dinding- tak boleh nak

Sinopsis : Metropolis (1927)

Imej
Salam. Kaklong baru je lepas tengok filem lama bertajuk Metropolis yang diarahkan oleh Fritz Lang. (spoiler tulisan pink) Inilah cerita itu Filem ni ditayangkan pada tahun 1927 tau.. Lama tuuuu.. Dalam 90 tahun lepas.. Tapi prediction dia hampir dan sangat menepati apa yang berlaku pada hari ini.. Ini adalah silent movie, skrip pun terlalu sikit untuk 2 jam 30 minit.. Yaaaaaa 2 jam 30 minit panjangnya cerita ni.. Namun perisiannya padat dan buat kita kita berfikir tentang dunia yang kita diami pada masa kini.. Punca Kaklong menonton filem ni ialah hasil godaan Ayuni Rafilah dalam blog entry beliau . Penceritaaan Ayuni tentang filem ni buat Kaklong meronta-ronta nak tengok dan akhirnya harini ada kesempatan.. Ye la.. 2 jam 30 minit kot... Tak best la kalo tengok sekerat-sekerat.. Meh Kaklong citer sinopsis dia.. Dalam ni penuh spoiler, better jangan baca. Metropolis ni mengisahkan tentang dunia akan datang yang dah separated dengan dua golongan

2 Cara Update Blog Melalui Smartphone (melalui app)

Imej
Salam.. Seperti yang dijanjikan, meh kita try satu lagi cara update blog melalui smartphone. Cara 2 : Tulis Blog Melalui App App ni ada banyak juga dan Kaklong dah cuba banyak jenis.. Ada yang menyakitkan hati.. Ada yang annoy.. Ada yang free.. Ada yang kene bayar.. Dalam banyak-banyak kali percubaan tu, ada satu app untuk update blog ni yang Kaklong puas hati dan terus guna sampai sekarang.. Blogaway App BlogAway Secara jujurnya masa mula-mula install dulu, Kaklong sakit hati sangat.. Sebab tak tau camana nak guna.. Pastu punya la gigih update blog kat app ni, blogpost tu bole pulak hilang.. Puas cari tak jumpa >_< Kaklong bagi rate yang teruk juga la masa tu.. Lepas godek2 baru faham camana guna dan rupa-rupanya senang bila dah faham.. Sekarang dia dah upgrade, maybe lebih mudah kot berbanding Kaklong awal2 guna dulu.. Kaklong bagi guide sikit ya, in case korang lost juga cam Kaklong.. muka depan dia Lepas dah register semua tu, korang

2 Cara Update Blog Melalui Smartphone (melalui email)

Imej
Salam... Pernah tak korang tengah tunggu giliran kat hospital. Atau dalam bas. Atau tengah tunggu member kat kopitiam Tetibe ada idea pulak nak tulis blog. Laptop tak bawak, idea mencurah-curah pulak tu.. Tulis dalam note kat smartphone dulu la, nanti salin kat lappy.. Jangan bimbang, melalui smatphone pun bole terus publish blogpost tu.. Memang bole, tapi taip browser ni tak syok la. Kene zoom in la. zoom out la.. Pastu dia tak user friendly Tak perlu guna browser. Ada 2 cara untuk update blog melalui smartphone (tanpa perlu buka blogger.com kat browser) Cara 1 : Tulis Blog Melalui Email Function ni dah lama ada.. Senang pulak tu.. Dulu Kaklong selalu guna. Update blog sambil baring sebelom tido.. Hahahha.. Sebelom tido banyak je idea.. Depan lappy blank.. Apapun perlu setting dulu sebelom guna Camana nak setting? Mula-mula pergi kat DASHBOARD > Setting > Email Kaklong dah padamkan email address Kaklong tu sebab email ni tak official dan ja

Kawan-kawan