Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2017

Review Filem : The Circle

Imej
Salam Awal giler kitorang menonton filem ni. Sekarang baru tulis. Review tu semua SPOILER, tiada tulisan pink. Filem The Circle Sinopsis Filem The Circle Mengisahkan gadis pinggir bandar yang dapat pekerjaan di syarikat besar, The Circle. Kehidupannya yang serba ringkas berubah kerana perlu beradaptasi dengan lifestyle kat sana yang sangat berteknologi tinggi sehinggalah sesuatu yang tak baik telah berlaku membuatkan dia melakukan satu kesilapan ringkas yang mengubah hidupnya. Review: Bagi Kaklong la kan.. Tak best sampai Kaklong takde perasaan nak cerita. Namun demi tanggungjawab sosial, kugagahi juga menulis review ni. T___T Idea best! Jalan cerita best! Lakonan Emma Watson best! Yang tak bestnya dari sudut persembahan. Sori, Kaklong tak tau term yang tepat. Bukan budak seni, cuma penonton biasa je. Trailer dia jauh lebih best dari movie. Trailer dia tu la yang buat Kaklong eager sangat nak tengok. Pastu minit demi minit kecewa sehingga ke babak terak

Ulasan Filem : Alien Covenant

Imej
Salam. Artikel ni ada spoiler yang berlambak-lambak. Kali ni Kaklong tak pink-kan spoiler. Alien Covenant 2017 Sinopsis Alien Convenant Mengisahkan sebuah kapal yang bawa satu koloni besar termasuk sebuah/seorang android untuk ke planet lain untuk meneruskan hidup. Satu kemalangan telah berlaku yang telah membangunkan anak kapal. Kemudian mereka menjumpai sebuah planet yang seakan-akan bumi dan boleh didiami. Disebabkan ramai anak kapal tak berani nak tidur semula, mereka pun pergi ke planet tu untuk explore dengan lebih lanjut; mana la tau kot-kot boleh hidup kat sana? Apakah yang menanti mereka di planet tersebut? Plot : Mulai dari sini Kaklong akan bongkarkan plot dari awal hingga akhir. Spoiler pun penuh takde cover-cover. Oleh itu sila fikir masak-masak sebelum baca. Kapal angkasa yang mereka naiki tu, semua manusia termasuk anak kapal pun tidur berpuluh-puluh tahun. Kapal tersebut dikendalikan oleh android bernama Walter (sama seperti David kalo korang tengok

My Poor Bounce Rate T_T

Imej
Salam. Tukar template lagi.. Semenjak wujudnya responsive template ni kan, makin tak syok je template2 yang ada ni.. Kenapa tak syok? Sebab takleh nak edit.. Kalau nak edit juga bole, kene beli la yang full version punya.. Yang kita dapat free ni kebanyakan limited version. Nak tukar font, tukar kaler , tukar width semua tu takleh la.. Kecuali kita terror tukar coding-coding tu.. Walaupun blogspot dah sediakan responsive template; tapi tak cantek. Kaklong try guna haritu, macam hape jer. Last-last guna yang third party juga. Masa 20-an, Kaklong rajin je explore-explore coding ni Sejak masuk 30-an ni dah tak berapa nak rajin dah.. Kalau bole semua nak orang buatkan, kita bayar je servis dorang. Tanda-tanda penuaan maybe.. Haha.. Satu lagi mata kaklong dah tak berapa kuat nak menatap laptop lama-lama. Lama sikit sakit kepala. Lama sikit berair mata. Dia nak rehat, kita bagi je la dia rehat. Lepas Subuh tadi Kaklong cari template lain.. Malas juga nak tengok sat

Kecukupan

Imej
Salam.. Pasti korang dah baca post dari Ustaz Hanafi ni kan.. Ustaz Hanafi Entah kenapa rasa ustaz bercakap tentang diri Kaklong.. Kaklong dah berniaga online dari rumah selama 7 tahun.. Kini Kaklong rasa nak stop sebab dah boring.. Rasa nak buat benda lain pula. Malangnya, sayang nak tinggalkan.. Mungkin sebab dah sebati dengan jiwa. Oleh itu Kaklong cari jalan macam mana nak detach dari perniagaan ni. Caranya senang je tau. Kaklong cuma  perlu sewa ofis, pindahkan barang ke ofis dan gajikan seorang pembantu.. Itu je.. Tapi Kaklong tak buat-buat benda tu..? Persoalannya kenapa? Cik Abang pun dah pening dengan Kaklong.. Sekejap nak.. Sekejap tak nak.. Lepas baca kata-kata Ustaz Hanafi ni, baru Kaklong faham kenapa.. Kaklong rasa selesa dengan keadaan Kaklong sekarang.. Kaklong rasa cukup.. Hidup ni dan cukup.. Tak ada kekurangan.. Mungkin kalau sebut tentang kehendak, of course la kita mengkehendakkan macam-macam. Nak rumah besar lagi.. Nak keret

Pengalaman Buka Akaun Semasa CIMB Tanpa Introducer

Imej
Salam.. Kaklong nampak kisah ni viral dengan #copypaste kat facebook. BENARKAH???? Hari jumaat lepas akaun cimb isteri aku ditutup oleh pihak bank tanpa sebarang notis. Aku call ke hotline dan depa suruh terus ke cawangan dan berb incang dengan pegawai di cawangan tersebut. Jadi hari ini aku dan isteri ke cimb kepala batas untuk bertanya alasan yang akan depa bagi. Bila Berjumpa pegawai dan dia macam dah jangkakan ketibaan kami. Bila isteri aku bagi ic dia,terus dia buka laci dan keluarkan surat siap dengan cek,katanya dari bank negara. Aku tanya sebab apa akaun tu ditutup,pegawai berkenaan terangkan panjang lebar,cuma aku nak senarai pendek disini : - Mulai 2017 bank negara tak benarkan lagi mana² akaun simpanan buat bisnes (Bisnes online). - Tidak boleh ada transaksi yang banyak setiap hari,walaupun tak berniaga online. - Akaun simpanan cuma boleh guna untuk terima gaji,bayar bil etc Jadi aku nak pesan mana² peniaga online yang masih guna akaun simpanan (Akaun per

Review Filem : King Arthur : Legend of the Sword

Imej
Salam.. Tak rancang pun nak tengok wayang, ntah macam mana kaki ni pi masuk pawagam. Filem yang paling dekat waktu tayangannya pada ketika itu ialah Alien dan King Arthur. Akhirnya kitorang pilih King Arthur.. Cam biasa spoiler tulisan pink King Arthur Sinopsis: Ia mengisahkan anak raja yang dibesarkan tanpa mengetahui bahawa dia tu anak raja. Bila dah dewasa barulah dia tau siapa sebenarnya diri dia lalu mengambil keputusan untuk.... Jeng jeng jeng... Okay kat bawah ni sinopsis yang penuh spoiler. Kisahnya bermula dengan adik raja telah membuat rampasan kuasa. Demi memelihara waris, negara dan kuasa, anak raja telah dihanyutkan ke sungai lalu dibesarkan sebagai rakyat marhaen. Setelah dia dewasa, tetibe air laut menjadi surut dan mendedahkan pedang keramat milik raja yang hilang pada hari rampasan kuasa tersebut, terpacak kat seketul batu, namun tiada seorang pun mampu menarik keluar pedang tersebut. Adik raja (yang kini menjadi raja) tau hanya anak saudaranya

Pengalaman Citarasa Bonda Buffer Dinner di Hotel Neo Georgetown Pulau Pinang

Imej
Salam.. Puasa dah dekat. Korang yang duk Penang atau perlu ke Pulau Pinang pada bulan Ramadhan ni pasti tercari-cari nak makan kat mana kan.. Apa kata try buka puasa kat Hotel Neo, Georgetown. Haritu kitorang pi Citarasa Bonda Buffet Dinner kat sini tau. Meh nak citer.. Hotel Neo Dinner Buffet Disebabkan kitorang datang tu, meja untuk dua orang semua dah penuh, maka kami berkongsi meja dengan sebuah famili.. Oleh itu, Kaklong pun segan la nak berselfie, dan amik gambar sesuka hati.. Ingat nak buat video; tapi segan la dengan famili tersebut. Niat itu dibatalkan.. Sorry.. :( Ewah..ewah.. Hepinya Cik Abang kita.. ^^ Dinner buffet ni start pukul 6.30 petang hingga pukul 10 malam. Sebut Citarasa Bonda pasti korang dapat agaknya temanya camana kan.. Masakan tradisi Melayu-Indonesia gitu.. Tu yang terliur sangat tu. Makanan banyak sangat. Tak tau nak pilih yang mana.. Menunya pun berubah-ubah setiap hari. Contonya harini ada ayam masak lemak, opor aya

Review Filem : Split

Imej
Salam.. Korang mesti dah tengok cite Split haritu kan.. Siapa belom tengok, spoiler tulisan pink  Filem Split Tengok poster dia pun Kaklong takde rasa nak tengok.. Tapi dapat banyak juga feedback positif. Semalam, lepas abes buat kerja semua, Kaklong pun spend 2 jam menonton filem ni. Filem Split ni diarahkan oleh  M. Night Shyamalan dan teraju utamanya James McAvoy (Professor X versi muda tu) Ia mengisahkan seorang lelaki yang ada variety identity. Kita pernah dengar kan tentang split personality, iaitu seorang individu mempunyai dua personaliti yang bertukar-tukar. Dalam filem ni sorang lelaki ni ada 23 identiti.. Perghhhh! Camana la boleh ada banyak sampai macam tu..? Lelaki ni dibantu/dipantau oleh seorang doktor ni yang percaya dia memang ada 23 identiti; malangnya doktor lain tak percaya. Kisah bermula dengan salah satu identiti tu telah menculik 3 gadis remaja yang jelita. Gadis ni dan para penonton juga tak tau tujuan penculikan ni; sebab dia tak meng

Review Filem :Locke

Imej
Salam.. Spoiler Alert Spoiler takde warna pink kali ni.. Filem ni menarik.. Ataupun... Sangat tak menarik.. Depend pada citarasa masing-masing.. Alahai, musyuk musyuk.. Ada 3 sebab kenapa filem Locke ni menarik (bagi Kaklong): 1) Sebab Tom Hardy. 2) Sebab lokasi filem. 3) Sebab accent dia yang seksi. Hmmm.... Macam tak profesional je ketiga-tiga reasons tu.. Haha.. Lantak la.. Blog ni pun takde la profesional mana.. Kaklong minat Tom Hardy sejak tengok dia dalam The Drop. Lepas tu dalam Child 44, Legend, The Revenant dan Mad Max: Road Fury. Semua filem tu dia lakonkan dengan sangat hebat. Paling terkesan ialah The Drop.. Dalam citer tu dia nampak seksi sangat.. Kaklong rasa macam nak jadi milik dia.. Suka tengok dia dalam scene gulung tangan orang dalam wrapper tu.. Macam pro je.. Haha.. Menggulung pun boleh nampak pro ke? Pelik betul aku ni.. Sepelik-pelik Kaklong filem ni lagi pelik.. Sepanjang filem ni korang akan nampak Mr Locke (Tom Hardy

Kisah Kaklong dan Kacang Pool

Imej
Salam... Ni kisah lama juga ni.. Haritu Kaklong gi jalan kat Selangor dan dibawa ke satu restoran boleh tahan la juga dia punya terkenal. Masa tu dalam pukul 10 malam camtu, perut pun takde la lapar sangat. Dalam senarai menu tu Kaklong terpandang la "Kacang Pool". Aik, pelik je nama ni. Tak pernah dengar.. Nama je orang Malaysia, bukan semua makanan pernah dengar. Haha.. Kaklong pun order la.. Bila sampai kan, perghhhh... nampak sedap gila siot.. kacang pool.. Yummy! Tengok rupa pun dah dapat agak rasa dia camana.. Siap amik gambar lagi sebab nampak presentable sangat.. Masuk suapan pertama kan.. Kaklong macam... frozen kejap... (betul ke perkataan frozen tu, ke freeze, ke apa ek.. Takpe la asalkan korang faham) TAK SEDAP! Kaklong cuma nak luahkan balik benda yang dalam mulut Kaklong ni.. Tapi takkan la.. Macam biadap pula.. Siapa lebih biadap? Orang yang buang makanan tak sedap dari mulut dia? Atau orang yang masak tak sedap langsung? Pe

Review : Sebulan guna set kurus, naik sekilo lebih

Salam... Ingat tak Kaklong ada beli set kurus haritu.. Malas nak sebut nama,  kalo rajin belek korang jumpa la.. Genap seminggu Kaklong consume, naik sekilo.. Minggu kedua kekal.. Minggu ketiga kekal.. Minggu keempat kekal.. Minggu kelima kekal.. Wow! Hebat kan kesan dia.. Semasa minggu pertama tu naik sekilo, seller cakap ada banyak reason antaranya bla bla bla.. Pastu Kaklong respond (kalau tak respond macam kurang sopan pula kan) "Mungkin juga sbb saya selalu tido lewat. Biasa pukul 2 baru tido." Seminit kemudian dia pun naik satu post kat FB: "Tau tak? Tidur lewat pun boleh gemuk.  Dah tidur lewat tu mesti nak makan itu ini. Insoflah!" Lepas tu taruk smiley ketawa sampai nanges.. Post ni dia up pada pukul 1 pagi.. Erm... Aku kenal ramai je orang tido lewat, kurus kering je dorang.. Aku kenal ramai je tido pukul 10, gemuk2 je dorang.. Makan macam-macam kalo tido lewat.. Tak tau la orang lain, kalo ditujukan untuk Kaklong, i

(bukan) Review Filem Kisah Tale of Tales

Imej
Salam.. Pelik pulak tengok cerita ni.. Pelik takpe asalkan best. Tale of the Tales Memandangkan cerita ni released 2 tahun lepas, maka Kaklong nak tulis je la keseluruhan cerita dia termasuk spoiler dia.. Kalau korang nak tengok citer ni, jangan baca la ya.. Takot tak syok pula nanti.. Yang kaler   pink ialah spoiler Sinopsis: Filem ni adalah gabungan tiga kisah dongeng Itali.. Kisah pertama mengenai, permaisuri yang takde anak tapi nak sangat anak sampai dia mudah tersinggung pasal anak ni. Selepas puas berikhtiar, tiba-tiba muncul sorang pakcik ni bagitau kalo nak anak, dorang kene dapatkan jantung rasaksa air, dimasak oleh seorang anak dara secara seorang diri. Cuma dia ingatkan semua yang hidup akan ada kematian supaya keseimbangan alam tu kekal. Demi cinta, raja pun pi cari raksasa tu lalu terkorban. Permaisuri tu cam rilek je tengok suami dia mati. cepat-cepat dia amik jantung rasaksa tu lalu suruh sorang servant dara ni masak jantung tu sorang-sorang. Masa te

Kawan-kawan